Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önállóan eszik a Nyíregyházán mentett kis gólya

| 2018. 07. 02. | 17:06:00
A hortobágyi madárkórházban döntenek a további sorsáról.
Önállóan eszik a Nyíregyházán mentett kis gólya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jól van, és önállóan eszik a vasárnap Nyíregyházán mentett gólyafióka, akit Nagygyőry Anna vett – ha nem is szárnyai alá – gondozásba. A madármentőt hétfő délután telefonon értük el, útban volt Debrecenbe, onnan pedig a Hortobágyra. A fészekből kipottyant, sérült madarat ugyanis meg fogják vizsgálni a madárkórházban.

[Beillesztett cikk: Kis gólyát mentettek Nyíregyházán]

– A tűzoltóság ügyeletese hívott fel vasárnap, hogy fennakadt egy madár, ott rángatózik a villanyvezetéken – idézte fel az egy nappal ezelőtt történteket a fiatal hölgy, aki hozzátette: ilyenkor első feladat értesíteni az áramszolgáltatót, de a katasztrófavédelem emberei addigra már megtették, nagyon gyorsan cselekedtek, már a helyszínen, a kertvárosi Írisz utcán voltak, amikor ők az édesapjával kocsival megérkeztek. Hogy kiszabadítsa a madarat, Anna édesapja ment fel az emelőkocsival a fészekhez. Anna kiemelte: nagyon jó volt az együttműködés a tűzoltókkal.

Beakadt a madzagba

Kiderült, a fióka azért lógott a vezetéken, mert a lába beakadt egy bálakötöző madzagba, amelyet szülei beépítettek a fészekbe. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy vergődés közben a szárnya is beakadt a madzagba, így az megtartotta. Már amikor kiszabadították, derült ki, hogy a másik lábát (nem azt, amelyikre most a madzag tekeredett) egy feltehetően korábbi sérülés miatt nem tudja használni a madár. Az orvosi vizsgálat fogja kideríteni, helyrehozható-e, vagy élete végéig műlábbal kell élnie a gólyának. Ha helyrehozható, akkor van esélye arra, hogy gyógyulás után visszaengedjék a természetbe. Ha viszont művégtagra lesz szüksége, a Hortobágyon kell maradnia, mert műlábat csak ellenőrzött körülmények között használhat.

Irány a madárkórház!

A Hortobágyon egyébként rengeteg madárnak készítenek műlábat, amit jól is tudnak használni – mondta Nagygyőry Anna, aki még azt is elújságolta, hogy a kis gólya, miután hazavitték magukhoz, a vacsoráját (csirkehúst) már önállóan fogyasztotta el. Egyébként 3-4 óránként kell etetni.

Azt is megtudtuk, hogy az Írisz utcai fészekhez évek óta visszatér egy gólyapár, és rendszeresen költenek itt. Azt egyelőre nem lehet tudni, kiesett-e vagy kilökték a fészekből. Ha a madárszülők úgy ítélik meg, hogy fiókájuk nem olyan életképes, kilökik a fészekből. Az esély erre megvan, hiszen a korábban sérült lábára nem tud állni a gólyafióka.

A gólya Annáéknál hosszú távon nem maradhat, mert védett madarat tartani Magyarországon tilos. Egyébként vasárnap a gólya mellé egy molnárfecske fióka is érkezett, őt Anna felnevelheti, majd, amint lehet, el kell engednie.

Nagygyőry Anna (Fotó: Facebook)

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés