Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az intim fotók internetes megosztása bűncselekmény!

| 2022. 04. 23. | 13:48:00
Sérelemdíjat is követelhetnek a sértettek.
Az intim fotók internetes megosztása bűncselekmény!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 53 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki nőismerőséről készült intim fotókat osztott meg az interneten.

A vád szerint a férfi 2021. júliusában az egyik közösségi oldalon nyilvános megosztással elérhetővé tette a korábban más személy által készített, a nőismerősét fehérneműben és félmeztelenül ábrázoló képekre mutató internetes oldal linkjét. Ezzel a saját ismeretségi körén túl – mely részben azonos a sértettével – mások számára is hozzáférhetővé tette a fényképeket.

Az információszabadságról szóló törvény értelmében az egyén szexuális életére és irányultságára vonatkozó adatok különleges adatok, ezért az ügyészség a férfivel szemben különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Balassagyarmati Járásbíróságon, melyben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Az ilyen ügyek áldozatai a büntetőeljárással párhuzamosan avagy annak befejezése után polgári peres úton sérelemdíjat is követelhetnek az őket ért sérelemért, valamint követelhetik a jogsértő eltiltását is a további jogsértéstől.

Az online tér veszélyeire hívja fel a figyelmet az ismeretterjesztő videósorozat alábbi része is, melyben dr. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője és Vecsei H. Miklós színművész beszélgetnek a témáról ITT

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés