Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legbarátságosabb vadászkutya: az engedelmes golden retriever

| 2022. 07. 12. | 12:01:00
XXX
A legbarátságosabb vadászkutya: az engedelmes golden retriever
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az okos, emberszerető, könnyen nevelhető golden retriever a Grandopet.hu fajtaleírása szerint tökéletes kedvenc családok számára. Ő az a kutya, akit minden egyes családtag imád, rendkívül barátságos, játékos, és szereti a gyerekeket. Nem csupán kedvessége miatt olyan közkedvelt, segítőkutyaként is remekül helytáll.

Kiváló alkalmazkodóképességű, szófogadó vadászkutya 

A családok kedvenceként ismert okos és engedelmes. A golden retriever könnyen tanítható, nagyon jól érzi magát nagy családban, hiszen szereti a gyerekeket. Magas intelligenciája és alkalmazkodóképessége révén tökéletes segítőkutya. 

Jámbor, nyugodt természetű; nem csoda, hogy népszerűsége töretlen. Régebben vadászati célokra alkalmazták, manapság már inkább kedvtelésből családi kutyaként tartják. Engedelmessége egyedülálló, szinte egyik kutyafajta sem ennyire szófogadó, mint a golden retriever. Mivel nagyon kedves, barátságos habitusú, ezáltal őrző-védő feladatokra kevésbé alkalmas. Más házi kedvencekkel is jól érzi magát, imádja a kisgyerekes családokat. Igényli a társaságot, ezért hosszabb időre nem szabad egyedül hagyni otthon. 

Gyakori, hogy terápiás vagy segítőkutyaként alkalmazzák tekintve, hogy okos, engedelmes, emberközpontú, így kiképezhető vakvezetésre. Emellett tökéletesen megállja a helyét kísérőkutyaként, mentőkutyaként is. 

A golden retriever külső jellemvonásai 

Mutatós megjelenésű, középtermetű kutyus, testsúlya leginkább huszonnégy-harminchárom kilogramm közötti. Bundája jellemzően aranybarna vagy krémszínű, illetve ezeknek a színeknek az árnyalati is fellelhetők. Annyit mindenképpen fontos tudni, hogy a kölyök színe világosabb, mint a felnőtt kutyusé. Egy különlegesség, hogy a kiskutya fülének belsejében lévő szőr jelzi, hogy milyen színűvé válik felnőttkorában. 

Az őszi és tavaszi időszakban erőteljesen vedlik; az oldalán, a mellső lábán, a mellkasa területén és a hasán jóval dúsabb a szőrzete. Gondos ápolást, rendszeres ellenőrzést igényel. A lakásban tartott golden retriver bundáját naponta érdemes átkefélni. 

Vadászkutya révén aktív, mozgékony, szeret futni és játszani, imád például frizbizni, labdázni, úszni. Tartható lakásban is, de ideálisabb számára egy kertes ház. A napi egy órás aktív mozgás nélkülözhetetlen számára, erről minden esetben gondoskodni kell. 

Kinek jó választás a golden retriever?

Nagyobb család számára is tökéletes házi kedvenc, hiszen kedveli a társaságot, és nagyon játékos. Tanulékony, viszonylag kevés nevelés is elegendő, azt viszont nem szabad hagyni, hogy angyali tekintete eltántorítson az alapvető parancsszavak megtanításától. 

Ideális kutya mindazoknak, akiknek egy hűséges, barátságos, szófogadó kedvencre van szüksége. Remekül kiképezhető terápiás és segítőkutyaként. 

A golden retriever az egyik legjobb barát a mindennapok során, aki hamar igazi családtaggá válik. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés