Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Melyik helyiségbe milyen lámpát válasszunk? 

| 2022. 07. 12. | 12:04:00
XXX
Melyik helyiségbe milyen lámpát válasszunk? 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lakás vagy ház berendezésének sarkalatos pontja a világítás, a különböző helyiségekben használt lámpák kiválasztása. Sokan nem is gondolkodnak el azon, hogy a világítótestek nemcsak fényt biztosítanak a lakás különböző pontjain, de hangulatot is teremtenek.

Sőt, az sem mindegy, hogy melyik helyiségbe milyen típusú lámpát helyezünk el, és pontosan hova. Ebben a cikkben erről lesz szó. 

Melyik helyiségbe milyen lámpa való?

Mielőtt megveszed a lámpatesteket, gondold végig a helyiségek magasságát, funkcióját, és azt, hogy mennyire jut be az egyes szobákba a természetes fény. 

Ami a belmagasságot illeti, itt csupán arra figyelj, hogy az alacsony mennyezetű helyiségekbe ne függőlámpát szerelj fel, hiszen az összenyomja a teret! Érdemes a mömax oldaláról mennyezeti lámpát vagy beépített spotlámpákat elhelyezni, a lelógó csillárokat pedig a nagy belmagasságú helyeken használni. 

Minden helyiségben a rendeltetésének megfelelően válassz világítótestet, hiszen mindig más fényerő vagy szín az, amire szükség van. A nappali az, ahol együtt van a család, étkezik, társasjátékot játszanak a gyerekek. Ezek nagyobb fényerőt igénylő tevékenységek, amelyekhez jó, ha a fény felülről érkezik: egy mennyezeti vagy függőlámpa segíthet. 

A hálószobába, folyosókra vagy a fürdőszobába viszont a falilámpák tökéletesek, azonban nem szabad azokat 2-2,5 méternél magasabbra helyezni! A hálóban a falilámpa mellett állólámpa szolgáltathat még fényt, egy szép kivitelű lámpa hangulatossá varázsolja azt. 

Az állólámpa kitűnő választás az olvasófotel mellé is, egy meleg fényű izzóval kellemes kis sarkot alakíthatsz ki a könyvmolykodáshoz. Külön szót érdemel az olvasólámpa, amit az olvasósarokban is használhatsz és az íróasztal mellett is, mivel célzott a fénye. De ha sokat dolgozol este, akkor mindenképp vegyél egy erős fényű, de szemkímélő íróasztali lámpát is! 

A lámpa mint dizájnelem

A lámpák azon kívül, hogy fényt hoznak mindennapjainkba és hangulatot teremtenek, dekorációs elemként is kiválóak. Lényeges szempont, hogy harmonizáljanak annak a helyiségnek a stílusával, ahova kerülnek. Az összhang kialakításához figyelembe kell venni a bútorok, szőnyegek és egyéb textíliák mintáját és színét is!

Ha azt szeretnéd elérni, hogy a lámpa maga is meghatározó darab legyen a szobában, akkor válassz karakteres, harsány színű, nagy méretű lámpatestet! Azonban ha csak egy része a szoba berendezésének, akkor kisebb méretű, semleges, vagy a bútorokkal harmonizáló színű lámpát vásárolj!

A kültéri világítás

Télen nagy a jelentősége a terasz vagy az udvar megfelelő megvilágításának. A hideg évszakban, amikor korán sötétedik, inkább a balesetmentes bejutásban segít, és biztonságos fényt nyújt a kinti világítás. Nyáron, amikor az estéket sokszor a kertben tölti a család, a kültéri lámpáknak hangulatkeltő funkciója is van.

Ha mindezekkel tisztában vagy, már csak választani kell: a mömax webáruházában több száz lámpát találsz. Válaszd ki közülük a kedvenceidet!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés