Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak a napelempanelből áll a rendszer

| 2022. 07. 12. | 11:59:00
XXX
Nemcsak a napelempanelből áll a rendszer
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napelemes rendszer kiépítésének lehetőségeiről és kötöttségeiről sok szó esik, azonban máig vannak olyan kérdések, amiket érdemes tisztázni. Az inverter milyenségére vagy a tűzvédelmi kapcsolóval kapcsolatos szabályozásokra mindig kiemelt figyelmet kell fordítani.

A napelemet nem képzelhetjük el az inverter nélkül

A lakosság és a vállalatok is egyre nagyobb számban döntenek a zöld energia mellett. A Wagner Solar Hungária napelem kínálatában számos olyan modellel találkozhatunk, amelyek a háztartásokban és az üzemekben is jó szolgálatot tesznek. A napelemes rendszerek azonban elképzelhetetlenek az inverterek nélkül, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk a kiválasztáskor.

Az inverterek között három olyan kiemelt márka van, amellyel érdemes foglalkozni. A SolarEdge okos inverter a korábbi elődeihez képest akár 25%-kal magasabb hozamot képes generálni, és olyan előnyökkel rendelkezik, mint a modulszintű monitoring. A SolaX márka tagjai akár 97,8%-os hatékonysággal dolgoznak. A Fronius invertereket magyar nyelvű menüvel telepítik, így hazánkban nagy népszerűségnek örvendenek. 

Hova szereljük az invertert?

Az invertereket szinte minden esetben célszerű a napelemekhez minél közelebb elhelyezni, így a lehető legkevesebb energiaveszteséggel számolhatunk. Érdemes a tetőhöz közel felszerelni, mivel az invertert és a napelemeket összekötő egyenáramú szakasz hossza határozza meg azt, hogy mekkora veszteséget könyvelhetünk el. A tető alatti eresz ráadásul árnyékos, védett helyet biztosít a berendezésnek. A wifis rendszernek hála, ráadásul az eszközt nem szükséges szemrevételezéssel ellenőrizni, hiszen minden adat elérhető a telefonon vagy a számítógépen.

Azokban az esetekben, amikor az inverter jelenléte negatívan befolyásolja az épület összképét, lehetőség van rá, hogy a garázsba, tárolóba vagy gépészeti helyiségbe helyezzék azt. A különböző gyártók különböző készülékei más és más méretekkel rendelkeznek, ezért a felszerelés előtt erről is érdemes lehet tájékozódni.

Előírások és tévhitek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szabályozza a tűzvédelmi kapcsoló beépítésének feltételeit. Ugyancsak nem mehetünk el a villamos berendezésekre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv mellett sem, aminek rendelkezéseit szintén be kell tartani. Az előírások célja, hogy napelemes rendszerek DC oldali tűzeseti lekapcsolása biztosított legyen egy esetleges tűzeset kapcsán.

A leválasztó gomb szükségességét ezek a rendeletek határozzák meg, és alkalmazásuk attól függ, hogy a kábelvezetést 5-10 méteren belül van-e.

Tévhit, hogy napelemmel nem lehet fűteni. A megfelelő méretezéssel és a szükséges berendezések felhelyezésével teljes mértékben megoldható az épület fűtése. Az elektromos fűtés képes kiváltani a gáz- vagy a fatüzelésű kazánokat, és viszonylag kis beruházással megvalósítható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés