Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiselefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

| 2022. 08. 29. | 14:02:00
Hazánkban afrikaielefánt-borjú csak a szabolcsi megyeszékhelyen jött világra.
Kiselefánt született a Nyíregyházi Állatparkban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus 29-én, hétfőre virradó éjjel afrikaielefánt-borjú (Loxodonta africana) született a Nyíregyházi Állatparkban kifutójában. Afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, a most világra jött elefántbika már a negyedik utód – tudatta az MTI.

– Az anyaállatnak, a 21 éves Kwanzának és párjának, 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja. A park szakemberei és gondozói szeptember elejére várták a kicsi érkezését, de a tenyészpár hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapján "ajándékozta" meg a látványosságot – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója. 

Sokat még a szakemberek sem tudnak az utódról, az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg, egészséges és valószínűleg hímivarú. Megvizsgálni és súlyát lemérni egy-két napon belül lesz lehetőségük a szakembereknek, akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját. Gajdos László megjegyezte, bár nagyon jó a viszony a gondozók és Kwanza között, az orvosi vizsgálatot úgy végzik majd el, hogy az anya egy védőrácson keresztül folyamatosan láthassa a kicsit.

Az igazgató felidézte, afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód. Elsőként a 2008-ban Izraelből idekerült Yoki nevű tehén adott életet borjának, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük. Huszonnégy órán keresztül vele voltak, etették és együtt aludtak vele, ennek köszönhetően rendben felnőtt és később másik állatkertben alapított családot.

– Az elefántoknál nagyon fontos a szimpátia a többi elefánt és a gondozók iránt: Kwanzához, valamint régi helyéhez való ragaszkodását jól jelzi, hogy a szállítás miatt igen morcossá vált Jack amint meghallotta régi gondozói hangját, azonnal megnyugodott, majd pár héten belül párt alkottak Kwanzával, amelynek most született meg az eredménye – közölte az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés