Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A munkahelyi szemvédelem elengedhetetlen

| 2022. 09. 12. | 16:56:00
XXX
A munkahelyi szemvédelem elengedhetetlen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szem védelme, a megfelelő óvintézkedések megtétele kiemelt jelentőségű a munkahelyi balesetek tükrében annak fényében, hogy naponta történnek ideiglenes vagy tartós károsodást okozó szembalesetek. Ezen esetek nagy része elkerülhető lenne, ha a munkavállalók a szemvédelmi eszközöket a megfelelő módon viselnék.

A munkáltatókat törvény kötelezi a munkavállalók testi épségének és egészségének védelme érdekében a különböző mértékű veszélyeknek kitett munkahelyeken, munkakörökben. Arról, hogy milyen kockázatoknak vannak kitéve a dolgozók, az egyedi kockázatelemzések során kell megbizonyosodni. A szemvédelemről is ennek alapján kell döntést hozni, a körülmények optimalizálásával mérsékelni a rizikókat, kijelölni a egyéni védőeszközöket.

A szemvédelem szükségessége

Az Épkézláb Munkaruha a szem- és arcvédelemtől a kéz- és lábvédelmen át a teljes test védelméig a munkavédelmi felszerelések, eszközök széles kínálatát nyújtja. A munkahelyi, orvosi ellátást igénylő szemsérülések igen gyakoriak, és ezek nagy része az optimális szemvédelem alkalmazásával elkerülhető, megelőzhető lenne.

Minden esetben a munkakörülményeknek megfelelő szemvédelemre van szükség, akár szilárd szennyeződés, részecske, vegyi folyadék vagy erős és káros fénysugár veszélye áll fenn. A védőszemüvegek szoros pajzsot képeznek a szem előtt, de bizonyos esetekben szükség lehet arcvédőre vagy még nagyobb felületet érintő védőfelszerelésekre.

Hogyan tudja csökkenteni a szem sérüléseit?

A munkavédelem elsődleges célja a megelőzés, azonban amennyiben a technológiai folyamatok ezt nem engedik, a kollektív és az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. A munkakörnyezet kockázatot jelent, az egyéni védőfelszerelések részét képezik a szem és az arc védelmét szolgáló eszközök. Ezeket, a kockázatértékeléseknek és a törvényi előírásoknak megfelelően a munkáltatónak kell biztosítania a munkavállalók számára. 

A biztonságot prioritásként kezelő munkahelyi kultúra ösztönözheti a munkavállalókat a veszélyek csökkentésére és elkerülésére, de a munkavállalók képzése, oktatása a munkahelyet érintő veszélyekről szintén motiváló lehet. 

A megelőzés mellett fontos, hogy a baj bekövetkezése esetére rendelkezésre álljon megfelelő elsősegélycsomag a szemsérülések kezelésére. 

Fényvédelem - védőszemüveg típusok

A munkavédelmi szabványok alapján a védőszemüvegek különféle ütésvédelmi és optikai osztályba sorolhatók, ami nagy segítséget jelent a megfelelő védőeszköz kiválasztásánál. A védőszemüvegek esetében a munkakörülményektől függően fontos lehet a mechanikai, a vegyi, az UV-sugárzás, a pára elleni védelem, valamint a karcállóság. Mindezek mellett a maximális kényelem is fontos. 

A különböző munkákhoz a védőszemüvegek lehetnek száras, teljes látómezős gumipántos, integrált olvasófelülettel rendelkező védő-, továbbá hegesztőszemüvegek. 

A szemre kockázatos, a fény káros tartományai speciális szűrők segítségével kiszűrhetők, így a szemre ártalmas sugárkockázatok mérsékelhetők. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés