Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tömörítsük a talajt?

| 2022. 09. 20. | 11:41:00
XXX
Hogyan tömörítsük a talajt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Talajtömörítésre akkor van szükségünk, ha stabilabb teherhordó felületet szeretnénk kialakítani beton alapozás nélkül.

Erre leginkább kocsifeljáró kialakításakor vagy kerti pavilon felállításakor lehet szükségünk.

Mit használjunk talajtömörítéshez?

A legelterjedtebb és leghatékonyabb módja a talajtömörítésnek a lapvibrátor használata. Ezt az eszközt ma már mind elektromos, mind pedig benzines változatban megvásárolhatjuk, sőt, egyes helyeken bérelhetjük is. Nagy előnye, hogy tömör és sima talajfelületet hagy maga után, aminek köszönhetően a tömörítés befejezése után azonnal elkezdődhet a munka, ugyanis nem lesz szükség további talajkiegyenlítésre. Ezt az eszközt főleg a legfelső talajrétegek, illetve a térkövek alá kerülő kavicsrétegek tömörítésére használják, de lapvibrátort vetnek be akkor is, ha a munkaterület alatt sérülékeny csövek futnak.

Mi az alternatíva?

Talajtömörítést legtöbbször autófeljárókon alkalmazunk a sűlyedés elkerülése végett. Ilyen talajon természetesen nem képes megélni a gyep, ezért ha stabil, de mégis természetes megjelenésű burkolatot szeretnénk más megoldás után kell néznünk. Műanyag gyepháló használata kiváló alternatíva lehet a kocsifeljárók felületének megerősítésére. A méhrácsos szerkezetű műanyag háló ilyenkor teherhordó felületként működik, és lehetőséget ad arra, hogy a rács szemei között kinőhessen a fű, így távolról szemlélve nem is fogjuk látni a különbséget egy egyszerű,  és egy gyephálóval megerősített gyep között.

A fotó forrása: Beekeepx / Shutterstock.com

Az, hogy milyen módszer mellett döntünk sokban függ attól, hogy milyen kinézetet álmodtunk meg kertünk számára: egy gyephálóval bevont feljáró sokkal modernebb megjelenést kölcsönözhet előkertünknek, mint egy klasszikus térkövezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés