Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pihentető alvás záloga - hogyan válasszunk paplant és párnát?

| 2022. 10. 18. | 15:45:00
XXX
A pihentető alvás záloga - hogyan válasszunk paplant és párnát?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyes tanulmányok szerint életünk közel egynegyedét alvással töltjük. Az éjszakai pihenésre a testnek és az elmének is nagy szüksége van, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben hajtjuk álomra a fejünket. 

Az ágy, a matrac, illetve a paplan és a párna kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen egy elhibázott döntés miatt akár búcsút is vehetünk a pihentető éjszakáktól.

Mekkora legyen a paplan?

Az ideális paplan kiválasztásakor - ami történhet a Home&Style webáruház kínálatából is - a méret, a töltet és az egyéb jellemzők egyaránt lényegesek.

Először is ejtsünk szót röviden a méretről! Itt kétféle típust különböztetünk meg, az egy- és kétszemélyes paplanokat. Az előbbi általában 140x200 vagy 160x200 centiméter nagyságú, az utóbbinál pedig a 220x200 centiméter a leggyakoribb méret. Ha egyedül alszunk, értelemszerűen elég lesz egy kisebb paplan (pláne, ha az ágyunk is egyszemélyes), ha pedig a párunkkal, akkor választhatjuk a dupla nagyságút is.

Persze ez sem kötelező, hisz akadnak olyan párok, akik jobban szeretnek egy ágyban, de külön paplannal aludni, mert így biztosan nem fordul elő az a bosszantó eset, hogy a partnerünk forgolódás közben teljesen lehúzza rólunk a takarót. Ha viszont mindketten keveset mocorgunk alvás közben, akkor elegendő egyetlen, dupla méretű paplan is.

Milyen töltetű és vastagságú legyen a paplan?

A másik fontos tulajdonság a töltőanyag. Ezekből léteznek természetes (pl. gyapjú, selyem, pamut, toll) és szintetikus (poliészter) változatok is. Mindegyiknek más a szigetelőképessége és a szellőzése, ezért a választás egyéni ízlés, no meg persze a hálószoba hőmérsékletének függvénye.

Amennyiben olyan lakásban élünk, ahol télen-nyáron megközelítőleg azonos hőfok uralkodik a hálószobában, akkor jó választás egy vékonyabb paplan is, amit egész évben használhatunk.

Ellenben egy rosszul szigetelt ingatlanban, ahol nyáron hőség van, télen pedig a fűtés ellenére sem melegszik fel a szoba, ott indokolt lehet külön téli és nyári paplan használata. Nyárinak elég egy vékony, könnyen szellőző darab, télen pedig egy vastag, tömörebb változat, ami alatt akkor sem fázunk, ha a szobában egyébként hűvös van.

Mindezeken felül egyéb jellemzőket is érdemes figyelembe venni. Ha például allergiásak vagyunk a poratkákra, akkor egy antiallergén paplan mellett tegyük le a voksunkat. Mivel az ágyneműhuzat cseréje mellett időnként a párnákat és paplanokat sem árt megtisztítani, ezért célszerű olyat választani, ami mosógépben is mosható, és hamar megszárad.

Hogyan válasszunk párnát?

A méret és a töltet itt is lényeges lesz, de más szempontból. Egészségügyileg akkor megfelelő a párna, ha kellő alátámasztást nyújt, hogy a nyak és a váll izmai ellazulhassanak. Ideális esetben az oldalunkon fekve a fejünk a párnán nyugszik, a vállunk a matracon pihen, miközben a nyakunk egyenes. Ehhez persze meg kell találni a megfelelő formát és keménységet.

Aki ébredt már valaha sajgó nyakkal és vállakkal, az pontosan tudja, mennyit számít egy optimális kialakítású párna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés