Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erre jó a lapos fenőacél

| 2022. 10. 12. | 14:56:00
XXX
Erre jó a lapos fenőacél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak, akik számára gyerekjáték a kések karbantartása, míg mások nem igazán mernek kísérletezni a különféle élezőeszközökkel. Mindkét nézőpont képviselőit meg tudjuk érteni. A karbantartó eszköz típusa sokat nyom a latban, ezért nem mindegy, hogy éppen mi van a kezünkben, és milyen szinten állunk. 

Itt van például a lapos fenőacél. Még sokan mindig nem tudják, hogyan használják ezt az élezőt. A következő cikkben most ezt a fenőacélt vesszük górcső alá.

A fenőacélok alkalmazása napjainkban

Egy minőségi kés kizárólag akkor őrzi meg a minőségét, ha rendeltetésszerűen forgatjuk a kezünkben és persze ha rendszeresen élezzük is azt. A Kések Ollók Webáruház fenőacéljai között például külfönféle karbantartó kellékekkel találkozhatunk, s biztosan beszerezhetjük a hozzánk illő darabokat. 

A fenőacélok egy külön csoportot képeznek az élezőtermékek körében, viszont ezt csak akkor érdemes a kezünkbe venni, ha már van némi tapasztalatunk ezen a területen. Ez az eszköz ugyanis nem éppen egy szokványos darab, nem található meg minden háztartásban. A megfelelő szög és kézmozdulat tudásának hiányában komoly sérüléseket is okozhatunk. 

Az sem utolsó, hogy a kés súlyának megfelelő mértékű erőt fejtsük ki a fenőacéllal történő élezés során. Ha háttal előre mozgatjuk azt, akkor biztosan nem kap majd bele az élbe.

Ilyen esetekben ne használd a fenőacélt!

A fenőacél tehát egy praktikus, de professzionális kiegészítő, amelynek alkalmazása nem ajánlott bárkinek. Míg bizonyos szakmákban - a munkaeszközök minőségének biztosítása érdekében - gyakran találkozunk ilyen élezőkkel, addig az otthonunkban annál ritkábban. Ha csak a konyhában szeretnénk rendszerezést végezni, akkor ne a fenőacéllal kezdjük!

Ha már eleve értesz a fenőacél használatához, akkor se felejtsd el ellenőrizni az állapotát, a tárolás során pedig ügyelj arra, hogy mindig legyen rajta védőborítás! Így akár évtizedeken át hasznosítható, ami valljuk be, elég jó beruházásnak számít manapság. 

A lapos fenőacél

A piacon jelenleg kapható ovális, kerek és lapos fenőacél is. Műanyag és fanyéllel rendelkező változatok egyaránt képviseltetik magukat a kínálatban, amelyeknek a hossza többnyire 23-31 cm között mozog. Az akasztógyűrű, valamint az ujjvédő a balesetmentes élezést garantálja.

Az erősen lapított, ún. lapos fenőacél abban különbözik a többi darabtól, hogy ennek az éle szépen felfekszik az acélra. Ennek köszönhetően mindössze néhány mozdulattal élesebbé tehetjük késeinket. Ergonomikus és kiegyensúlyozott szerkezete támogatja a precíz munkavégzést. 

Ha te is hosszú távra keresel élezőeszközt, akkor a Dick, az Opinel, az NN-Knives és a Morakniv márka produktumai között érdemes szétnézned. Azonban azt ne feledd, hogy a fenőacél nem a kezdő élezők eszköze, ezért mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy tudsz vele bánni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés