Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyorstalpaló a gondozásmentes fém kerítéselemek felszereléséhez

| 2022. 10. 18. | 15:43:00
XXX
Gyorstalpaló a gondozásmentes fém kerítéselemek felszereléséhez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Manapság igencsak kemény dió bármiféle építkezésbe belevágni, hisz kevés a megbízható, jól dolgozó szakember, akiknek a többsége ráadásul már évekre előre be van táblázva. Nem csoda, hogy sokan igyekeznek házilag megoldani az apróbb feladatokat, például a kerítéslécek cseréjét.

Ez utóbbi szerencsére nem is túl nehéz, hisz ha a lábazat és az oszlopok már adottak, akkor a kerítéselemek cseréje voltaképpen saját kezűleg is megoldható. Főleg, ha olyan modern alapanyagot választunk, mint az acél és alumínium elemekből álló Nívó kerítés, aminek a felrögzítése tényleg gyerekjáték. Nézzük is, hogy hogyan zajlik az összeszerelés!

Acél elemekből fahatású kerítés

A cég által készített acélléceket a megrendeléskor megadott méretre gyártják, így itt az utólagos méretezéssel nem kell bajlódni. Az elemeket egy úgynevezett C-profil keretrendszerre kell rögzíteni, így az első lépés ennek az összeállítása lesz.

A profilokat négyszög alakban helyezzük egy földre terített kartonpapírra vagy szövetre úgy, hogy a szélesebb oldaluk lefelé nézzen. A hozzájuk kapott keret-összeállító műanyagokat toljuk bele a vízszintes profilok végébe, majd az ékekkel rögzítsük. 

A kiálló kis műanyag “fülekre” ráhúzzuk a függőleges profilokat, végül összecsavarozzuk őket. Ha ezt mind a négy oldalon megejtettük, akkor voltaképpen kész is a négyszögletes formájú keretrendszer, amit aztán felcsavarozunk a kerítésoszlopokra. 

Ezután már csak a lécek felhelyezése van hátra: a hozzájuk kapott műanyag klikkeket beleforgatjuk a lécek nyitott hátuljába, majd felhelyezzük a keretre, az önmetsző csavarokkal pedig fixáljuk a helyüket. Minden egyes léc esetén ugyanígy járjunk el, ügyelve arra, hogy a távolság egyforma legyen. Amint az utolsó csavart is meghúztuk, máris kész a kerítés!

Könnyen rögzíthető alumínium elemek

Amennyiben alumínium kerítésléceket választottunk, első lépésként vágjuk őket méretre, hiszen ezeket fix hosszúságban készítik, így szabadon darabolhatjuk őket. Amint ezzel megvagyunk, a hozzájuk járó F-profilt csavarozzuk fel a kerítésoszlopokra.

Ezek valójában sínek, amikbe csak bele kell csúsztatni a lécek két végét, majd a megfelelő ponton csavarral rögzíteni. Itt is figyeljünk arra, hogy az elemek közti távolság egységes legyen, és a lécek egyenesen álljanak. Ne hagyatkozzunk a szemmértékre, használjunk mérőszalagot és vízmértéket! 

Amint készen vagyunk, ellenőrizzük le, hogy minden csavart kellően szorosra húztunk-e, és már készen is vagyunk. 

Tényleg ennyire egyszerű?

Igen, a gondozásmentes kerítéselemek felszerelése valóban ennyire egyszerű, így aki rendelkezik alapszintű barkácstudással és egy fúró-csavarozógéppel, az másod-harmadmagával könnyedén felszerelheti a kerítésléceket, szakember bevonása nélkül.

Persze aki nem tud, vagy nem szeretne ezzel bíbelődni, annak a Nívónál van lehetősége helyszíni kivitelezést is kérni, és szakemberekre bízni a feladatot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés