Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 tipp, amivel télen is melegen tarthatod magad biciklizés közben

| 2022. 11. 23. | 16:23:00
XXX
5 tipp, amivel télen is melegen tarthatod magad biciklizés közben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Télen a nappalok rövidülésével a mozgáshoz való kedvünk is hamarabb elillan, pedig ebben az időszakban is érdemes odafigyelni a rendszeres testmozgásra. Nemcsak súlyunkat tarthatjuk így kordában, hanem az immunrendszerünket is stimulálhatjuk – megfelelő felkészültséggel, akár biciklizhetünk is télvíz idején!

Miért szuper a biciklizés – télen is?

A téli időszakban legtöbbször a szabadtéri sportokat hanyagoljuk el, azonban a kerékpározásnak több előnyével is találkozhatunk télen. Ilyenkor a legtöbb ember autót vagy tömegközlekedést használ, így kevésbé zsúfoltak a kerékpárutak és a járdák. Ráadásul nem kell a buszokra, villamosokra bezsúfolódnunk, ezáltal kisebb az esélye, hogy elkapunk valamilyen vírust munkába menet.

A kerékpározással nemcsak a közlekedésünk lesz könnyebb, hanem az állóképességünk, immunrendszerünk is erősödni fog. A futással ellentétben a biciklizéssel kevésbé terheljük meg az ízületeinket. Pezsdítően hat a vérkeringésre ezáltal kiváló kardióedzés. Akár munkához használjuk, akár a nap végén levezető mozgásként alkalmazzuk, a kerékpározás télen is nagyszerű sport.

5 tipp, hogy télen se fázz a bringán

A téli biciklizéstől legtöbbünket a hideg időjárás riaszt el, pedig néhány tipp segítségével könnyen elkerülhetjük a megfázást. Természetesen attól függően, hogy munkába járáshoz trekking biciklire pattanunk, vagy hosszabb túrára vállalkozunk és országúti kerékpárra szállunk, másképp kell öltöznünk. Városi közegben is fontos, hogy rétegesen öltözzünk és lehetőleg minél kevesebb bőrfelületet hagyjunk szabadon a csípős hidegnek.

Védjük a kezünket!

A kezünk még akkor is hajlamos fázni, ha csak vékony kesztyűben sétálunk. Biciklizéskor az ellenszél miatt azonban fokozottan ki van téve a kihűlésnek. Akár balesetveszélyes is lehet, ha az elgémberedett kezünkkel nem tudunk időben fékezni. Hosszabb távra mindenképpen viseljünk dupla kesztyűt, a meleg téli kesztyű alá egy egyszerű cérnakesztyű is megteszi.

Öltözzünk rétegesen!

Nem biztos, hogy a téli nagykabát a legpraktikusabb viselet a biciklizéshez – főleg ha országúti kerékpárral szeljük az utat, hiszen visszafoghatja a sebességünket. Hasznosabb megoldás ha több, vékonyabb ruhaneműt viselünk. Figyeljünk arra, hogy se a derekunknál, se a kezünknél ne keletkezzen rés az öltözetünkön. Amennyire lehet, húzzuk egymásra és tűrjük be egymás alá a ruhadarabokat. Jó szolgálatot tehet a nadrág alá felvett harisnya vagy jégeralsó is.

A téli kerékpározás közben is ugyanúgy kimelegedhetünk, mint nyáron. Azonban óvatosan vegyük le az egyes ruharétegeket, hiszen hamar megfázás lehet a vége. Ha úgy érezzük, jobbra fordult az idő, akkor csökkentsük a tempót és csak akkor szabaduljunk meg egy-egy ruhadarabtól, ha már kicsit megszáradtunk.

A fejünk se fázzon!

Ha országúti kerékpárral indulunk útnak hosszabb időre, akkor mindenképpen gondoskodjunk a fejünk melegen tartásáról is. A hőérzetünket nagyon lerontja, ha fázik a fejünk, ráadásul a hajhagymáknak sem tesz jót, ha megfáznak. Vegyünk olyan vékonyabb sapkát, amelyre a fejvédőt is rá tudjuk helyezni. A kapucni nem feltétlenül a legjobb választás, hiszen rontja a térlátásunkat. Az orrunkat maszkkal, vagy sállal tudjuk megvédeni a hidegtől.

Kényelmes és meleg lábbeli

A kezünkhöz hasonlóan a lábunk is hamar ki tud hűlni. A vastag zokni mellett érdemes vízálló cipőt viselnünk, hiszen a hó akkor is átáztathatja a cipőnket, ha a biciklin ülve esik rá a hó. De egy kerékpártúránál is előfordulhatnak olyan szakaszok, ahol hóban kell taposnunk.

Meleg védőital

A tekeréstől mindenképpen kimelegszünk és izzadunk, ezért ne feledkezzünk el a folyadékpótlásról. Kulacs helyett érdemes termoszt vinni magunkkal, hiszen ilyenkor a meleg tea kellemesebb, mint a jéghideg víz.

Mire figyeljünk még?

A hideg szembeszél vagy az arcunkba csapódó ónos eső ellen érdemes védeni a szemünket. A szikrázó napsütésben pedig a hóvakság okozhat kellemetlenségeket. Télen kisebb a napsugarak beesési szöge, így a reggeli vagy a délutáni órákban is kellemetlenül a szemünkbe süthet a nap. Ezek a hatások szintén balesetveszély kockázatát hordozhatják, érdemes tehát napszemüveget is magunknál tartani.

Nemcsak az öltözködésre kell jobban odafigyelnünk télen, hanem a kerékpár műszaki állapotára, felszereltségére is. A téli biciklizés alatt könnyen ránk esteledhet, ezért mindig legyen a kerékpárunkon lámpa. Ezeket már szürkületben és ködös időben is érdemes bekapcsolni. Vegyük alacsonyabbra a keréknyomást, hiszen a szélesebb gumik jobb tapadást eredményeznek a csúszósabb utakon. Zsírozzuk gyakrabban a láncot és az alkatrészeket, hiszen a nedves időben hamarabb korrodálódhat a biciklink.

A felcsapódó hó és latyak ellen szereljünk a vázra sárhányókat, ezzel védhetjük a ruhánkat a szennyeződéstől és az átázástól. Vigyünk magunkkal esőkabátot is, ha hosszabb útra indulunk, hiszen a szemerkélő esőtől is átnedvesedhet a ruhánk.

Megfelelő műszaki állapotú kerékpárral és meleg öltözékkel nyugodtan biciklire pattanhatunk télen is. Főleg a napos, szélcsendes időben lehet kellemes egy kerékpártúra barátokkal, családtagokkal. De reggel munkába menet vagy a nap végeztével is jót tesz, ha átmozgatjuk magunkat egy kis tekeréssel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés