Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszunk fugázót?

| 2022. 11. 23. | 12:13:00
XXX
Hogyan válasszunk fugázót?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csempék jellemzői és a felhasználás helye a fugázó választásának legfontosabb meghatározói. A változó felhasználói igények következtében csökken a változás mértéke a normál fugázók között. Lássuk a rugalmas fugázók sikerének titkát!

Fugázótípusok

A nagy födémekhez és kültéren kétségtelenül szükség van rugalmas fugázóanyagra, hogy ellenálljon a burkolólapok alakváltozásainak. 

Az extra méretű lemezek nagyobb valószínűséggel mozdulnak el és deformálódnak a hőingadozás következtében, ezért ezeken a területeken is olyan rugalmas anyagot kell választani, amely szélesebb hézagokhoz használható. Padlófűtéshez pedig rugalmas fugázóanyagra van szükség, amely ellenáll a hőmérséklet-változásoknak.

Szerezz be nagyszerű minőségű hidegburkolási termékeket a Cemix honlapjáról!

A forgalom túlnyomó részét cementkötésű fugák teszik ki. A nagy teljesítményű bevonatokhoz reaktív műgyanta (például epoxi) kötőanyagra van szükség. Nagy igénybevételűnek tekinthetők a kémiai összetételből adódó kémiai reakciók is, mint például az élelmiszeriparban koncentrált tisztítóoldatok alkalmazása vagy a termálvizekben oldott anyagok magas koncentrációja. 

Ilyen körülmények között kivételes vegyszerálló tulajdonságokkal rendelkező epoxi fugázó alkalmazása válik elengedhetetlenné.

Az epoxi fugázókat általában uszodákban, termálfürdőkben alkalmazzák, de nem ritka a laboratóriumokban, mezőgazdasági létesítményekben, élelmiszeriparban való használatuk sem.

Fugázóválasztás szabvány alapján

A fugázóanyagok az Európai Uniós szabványok szerint vannak kategorizálva és osztályozva, és ezt az információt a termék csomagolásán, valamint annak műszaki adatlapján/teljesítménynyilatkozatán is fel kell tüntetni. 

A termékeket betű- és számkódokkal jelölik aszerint, hogy milyen kötőanyagú (cement vagy epoxi), teljesítőképesség szerint (normál vagy javított fugázóhabarcs)  vagy járulékos jellemzők alapján (csökkentett vízfelvétel vagy magas kopásállóság).

A szabvány nem vonatkozik arra, hogy a termék használható-e beltéren és kültéren egyaránt. Emellett a fugázóanyag gombaölő, baktériumölő és algaölő hatásának egyetlen forrása a gyártó adatszolgáltatása. (Például a független svájci Sanitized intézet tesztelte és tanúsította a Silvercol fugaanyagot, amely bizonyítottan elpusztítja a kártevők 99,99%-át.)

Fugázókalkulátor

Nem kell egyből papírt, ceruzát és számológépet ragadni, és még a középiskolai matematika tankönyvünk sem kell, ha azt szeretnénk kiszámolni, mennyi fugázóanyagra van szükségünk.

Az interneten, például a Cemix honlapján is fellelhető anyagszükséglet-kalkulátor segítségünkre lehet abban, mennyi anyagot kell beszereznünk. Ehhez a lapszélességet, laphosszt, lapvastagságot, fugaszélességet, és a felület paramétereit kell megadnunk.

Böngészd végig a Cemix honlapját nagyszerű tippekért, és kiváló minőségű termékekért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés