Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok gyümölcs vagy vitaminkészítmények?

| 2022. 11. 21. | 10:53:00
Melyik a hatékonyabb vitaminpótlás?
Sok gyümölcs vagy vitaminkészítmények?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitaminokra egész életünk során, korunktól és évszakoktól függetlenül szükségünk van, ám ősszel és télen ez fokozottan igaz. Szervezetünknek készen kell állnia, hogy felvegye a harcot az influenzaszezonnal, így rendkívül fontos, hogy szervezetünk szempontjából kellőképp felkészüljünk az évnek erre az időszakára. Multivitamin-készítmények, zöldségek, gyümölcsök és különböző tabletták állnak rendelkezésünkre, de valójában melyekre van szükségünk?

Ismerjük meg szükségleteinket!

A vitaminok elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez, ugyanis testünk különböző hormonjaira és enzimjeire is hatással vannak. Két típusuk van, a zsírban és vízben oldódó vitaminok. Előbbiek tovább tartózkodnak a szervezetben, míg a vízben oldódó társaik hamar kiürülnek, így naponta érdemes pótolni őket. Közéjük tartoznak a B-vitaminok, amik többek közt a szorongás tüneteit enyhítik, de a fizikai erőnlét támogatásában is fontos szerepük van, míg a C-vitamin csökkenti a csontritkulás lehetőségét, továbbá az immunrendszert is erősíti.

A zsírban oldódó vitaminok a zsírban és a májban raktározódik, így nem kell aggódnunk a napi bevitel miatt. Ennek ellenére előnyünkre válik, ha különböző élelmiszerekkel és multivitamin-készítményekkel pótoljuk őket, ügyelve arra, hogy ne lépjük át a napi ajánlott mennyiséget. Ez az A-vitamin esetében 800 mikrogramm a nőknek, a férfiaknak ezer. Ezzel a mennyiséggel már gondoskodhatunk arról, hogy koleszterinszintünk és szemünk egészsége is megfelelő legyen.

A D- és E-vitaminokkal fogaink és csontjaink egészségét biztosítjuk, különösen idősebb korban, amikor a szervezet korántsem állítja elő a megfelelő mennyiséget. D-vitamin esetében napi 5 mikrogramm az ajánlott mennyiség, míg az E-vitaminból több, 12 milligramm is szedhető.

Gyümölcs vagy vitamin?

Ha vitaminról van szó, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását szokták javasolni a szakértők. Mindennek ellenére számtalan tablettás vitamin és multivitamin-készítmény is van a piacon, így jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a zöldségek és gyümölcsök mindent tartalmaznak, amire szükségünk van, mi szükség van a tablettákra.

Ugyan a legtöbb vitamin pótolható élelmiszerekből, vannak olyanok, amelyek nem. Ilyen például a D-vitamin, melyet elsősorban a napsugarakból nyerhetünk, ám erre az őszi és téli időszakban vajmi kevés esélyünk van. Ugyan fogyaszthatunk halféléket, vörös húsokat, gombát, növényi tejet és tofut, valójában tablettákkal tudjuk fedezni D-vitamin szükségletünket. Sokak számára ráadásul ezek nem könnyen emészthető ételek, így nekik kiváltképp érdemes a tablettás verziót választaniuk.

A B-12 vitamin esetében is hasonló a helyzet, így nehézkesebb emésztés esetében bátran nyúljunk a tablettához! Nem így a B9 vitaminnál, azaz a folsavnál, ami ugyan élelmiszerekben is megtalálható, tabletta formájában könnyebben felszívódik szervezetünkben.

Sok esetben a különböző zöldségek és gyümölcsök ugyan tartalmazzák a különböző vitaminokat, inkább a bennük lévő rostok és egyéb elemek érvényesülnek, mint a vitaminok, különösen akkor, ha megfőzve fogyasztjuk őket.

Az E-vitamin esetében jobban járunk, ha természetes módon, például lazacon, brokkolin, spenóton, kaliforniai paprikán és különböző gabonacsírákon keresztül visszük be a szervezetünkbe, mert sokkal több, tablettában nem kapható elemhez juthatunk általuk.

Ugyan jobb a vitaminok természetes forrása, így a gyümölcsök és a zöldségek, azinban ezekből nem minden nap áll rendelkezésre olyan mennyiség, ami fedezi a napi vitaminszükségletünket. A szakértők szerint napi öt adagnyi zöldség és gyümölcs bevitele szükséges ahhoz, hogy minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot bevigyünk. Ez nagyjából öt tányér különböző zöldség és gyümölcs: alma, bab, nyers sárgarépa, paradicsom, narancs, és különböző egyéb gyümölcsök és zöldségek választéka. Ezek fogyasztására a rohanó életvitel mellett nem mindig van lehetőség, ám a multivitamin-készítmények kiváló segítséget nyújtanak, hogy pótoljuk a kimaradt vitaminokat.

Az egészséges étkezés nem magától értetődő: komoly tervezést igényel, hogy minden elemet elfogyasszunk, amitől szerveztünk egészségesen működik. Ugyan vannak vitaminok, amik természetes formájukban a leghatékonyabbak, sok közülük tabletta formájában épül be leginkább szervezetünkbe. Így ne ódzkodjunk a multivitamin-készítményektől, különösen akkor nem, ha nem találunk időt arra, hogy pontosan megtervezzük vitaminokban gazdag, egészséges étrendünket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés