Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A teakészítés fortélyai

| 2023. 04. 11. | 22:52:00
XXX
A teakészítés fortélyai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felforralod vizet, beáztatod a filtert vagy a tealevelet, és kis idő múlva már kortyolhatod is a kedvenc forró italodat. A teafőzés ugyan elsőre egyszerűnek tűnik, de az apró részletekre való odafigyelés nagy változást hozhat a végeredményben. A mai cikkünkben pedig ezekkel a dolgokkal szeretnénk megismertetni.

Forralás

A kávéfőzéshez hasonlóan a tökéletes csésze tea elkészítése során is kiemelt jelentőséggel bír a víz hőmérséklete. A tévhitekkel ellentétben a víz nem akkor éri el a tökéletes hőmérsékletet, amikor a vízforraló kanna elkezd már fütyülni, hanem a bugyborékolás után hallható tiktakoló hang megjelenését követő néhány másodpercben. Ekkor kell lehúzni a tűzről.

Mindeközben pedig érdemes előkészíteni a beáztatandó teakeveréket. A mi választásunk a KávéVerzum zöld tea kínálatában megtalálható barackvirág zöld teára esett, amelyben a minőségi zöld tea levelek tökéletes összhangot alkotnak a barack darabkákkal, a rózsaszirommal és a narancsvirággal. Egy teáskanállal (2-3g) tettünk belőle egy csészébe és előkészítettünk egy másik bögrét - ebbe fogjuk átszűrni majd az elkészült főzetet.

Áztatás

Miután felforrt a víz, hagytuk, hogy visszahüljönk kb 80C°-ra majd ráöntöttük a tealevelekre. A csészét egy csészealjjal lefedve 2-3 percen keresztül áztattuk. A szakértők szerint ugyanis ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a levelekből kioldódjanak az aromák, de még ne legyen keserű. Az áztatási idő lejárta után egy sűrű teaszűrőn keresztül átszűrtük az elkészült italt a másik bögrébe. 

Édesítés

Egy jó minőségű és jól elkészített zöldtea nem igényel további ízesítést, már önmagában is egy ízekben gazdag, egészséges italt kortyolhatunk. Ha korábban csak cukorral és citrommal vagy tejjel és cukorral ittad a napi teád először kóstold meg a tea natúr ízét és csak akkor tegyél hozzá egy kevés mézet, nádcukrot (vagy amit szeretsz) ha úgy érzed feltétlen szükséges.

Újramelegítés

A szakértők szemében a tea újramelegítése igazi szentségtörésnek minősül, főként akkor, ha ezt mikróban teszed meg. Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy mindig akkora mennyiséget főzz le, amennyit éppen megiszol.

Most, hogy átbeszéltük a teakészítés különböző fortélyait, a közelgő nyárra való tekintettel szeretnénk még néhány tippet megosztani a jeges tea készítésével kapcsolatban is.

A tökéletes jegestea titka

Természetesen ebben az esetben is kiemelt jelentőséggel bír a minőségi alapanyag, hiszen csak így lesz igazán ízes a végeredmény. Ebben az esetben mi a KávéVerzum gyümölcstea kínálatában fellelhető mangóflip és eper-málna keverékeket ajánljuk, amelyekből kezdő lépésként sűrű főzetet kell készíteni.

Egy nagyobb adag elkészítéséhez forralj fel 5 csésze vizet, és csészénként számolj 2-3 adag teakeverékkel! Miután felforrt a víz, öntsd egy kannába a gyömölcskeverékre, és hagyd, hogy a keverék minimum 5-8 percig ázzon. Ez követően pedig ízesítsd a főzetet kevés cukorral vagy mézzel, és öntsd át egy szűrőn keresztül egy üvegkancsóba. Végül már csak annyi dolgod maradt, hogy ezt felöntöd némi szűrt hideg vízzel, és 2-3 órára hűtőbe teszed.

A tálalásnál pedig dobj a poharakba néhány jégkockát, és díszítsd az italt gyümölcsökkel, mentával vagy citromkarikákkal!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés