Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan elkészülhet a rák elleni vakcina

| 2023. 04. 08. | 16:56:00
A Moderna orvosigazgatója szerint az mRNS-terápia olyan ritka betegségek ellen is használható lehet, amelyekre jelenleg nincs gyógyszer.
Hamarosan elkészülhet a rák elleni vakcina
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rák és szívbetegség ellen is fejlesztenek vakcinákat, amik néhány évtizeden belül már milliók életét menthetik meg – írja a Guardian alapján a Telex. Egyes kutatók szerint a koronavírus elleni oltás sikerének köszönhetően 15 évnyi előrelépés történt 12-18 hónap alatt. Dr. Paul Burton, a Moderna gyógyszergyártó cég vezető orvosigazgatója elmondta, hogy szerinte már öt éven belül képesek lesznek vakcinás kezeléseket kínálni „mindenféle betegségterületre”.

Burton szerint több légúti fertőzést is le lehetne fedni egyetlen injekcióval – így a veszélyeztetett emberek védelmet kaphatnának a koronavírus, az influenza és az RSV légúti vírus ellen is. De a szakértő szerint az mRNS-terápia olyan ritka betegségek ellen is használható lehet, amelyekre jelenleg nincs gyógyszer.

– Úgy gondolom, hogy tíz év múlva már közel lehetünk ahhoz, hogy felderítsük egy betegség genetikai okát, és viszonylag egyszerűen, mRNS-technológiával át tudjuk szerkeszteni, és ki tudjuk javítani a hibát – mondta Burton. Korábban a BioNTech alapítója is optimistán nyilatkozott arról, hogy tíz év múlva már a rákot is gyógyítani lehet majd az mRNS-vakcinákkal.

A Moderna rákos megbetegedések elleni vakcinát fejleszt, amelyről úgy vélik, hogy személyre szabott megoldásokat kínálhat majd a betegek számára.

Elméletben ez úgy néz ki, hogy az mRNS-alapú rák elleni vakcina figyelmeztetné az immunrendszert a beteg szervezetében növekvő rákra, hogy megtámadhassa és elpusztíthassa azt anélkül, hogy az egészséges sejteket kár érné. Leegyszerűsítve a következő lehet majd a folyamat: az orvosok biopsziát vesznek a beteg daganatából, aminek a genetikai anyagát szekvenálják, és azonosítják az egészséges sejtekben nem előforduló mutációkat. Ezután egy gépi algoritmus azonosítja, hogy ezek közül a mutációk közül melyek felelősek a rák növekedésének elindításáért, és hogy a mutációk által kódolt abnormális fehérjék mely részei váltanak ki leginkább immunválaszt. Ezután a legígéretesebb antigének mRNS-eit legyártják és személyre szabott „vakcinába csomagolva” beadják a betegnek, hogy a szervezete meg tudjon küzdeni a betegséggel. Februárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a Moderna egyik oltóanyagát áttörést jelentő terápiának minősítette a bőrrákos melanómában szenvedő betegeknél nemrégiben elért eredmények alapján. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag hatósági felülvizsgálatát felgyorsítják.

A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a felgyorsult fejlődés, amely az elmúlt három évben „nagyságrendekkel megugrott”, kárba vész, ha nem tartják fenn a magas szintű befektetéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés