Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan ismerd fel, ha allergiás a kutyád?

| 2023. 04. 26. | 18:45:00
XXX
Hogyan ismerd fel, ha allergiás a kutyád?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az emelkedett pollentartalom, penész, por a kutyáknál is okozhat allergiát. Ugyanúgy, mint az embereknél, az allergia egy túlzott immunreakció. A szervezet betolakodónak ítél minden antitestet, aminek következtében hisztamint termel. A hisztamin pedig viszketést, tüsszögést, bőrpírt vált ki. 

Mi okozhatja az allergiát?

Jellemzően két nagy csoportra bontható, hogy mi válthat ki allergiát. Az egyik az étrend, a másik pedig a környezeti tényezők. Sajnos a tünetek alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy melyik okozza pontosan, illetve az is előfordulhat, hogy mindkettő. Bármelyik is a felelős, a hisztamintermelődés csökkentésével enyhülnek vagy megszüntethetők a panaszok. 

A BioZoo.hu táplálékkiegészítői között található bio gyógygomba készítmény erős antioxidáns, valamint immunmoduláns tulajdonsága miatt hatékony védekezés a hisztaminszint emelkedése ellen. A benne található reishi gomba természetes szteroidja pedig a tüneteket segít megszüntetni.

Allergiás tünetek

A környezeti allergia felismerését segítheti, hogy főleg szezonálisan jelentkezik. Tavasszal, ősszel, amikor nagyobb a pollentartalom és megjelennek a tünetek, akkor gyanakodhatsz rá. Ezeket a jeleket veheted észre, ha a kutyád allergiás:

  • Sokat vakarózik
  • A bőrén csalánkiütések jelennek meg
  • Hullani kezd a szőre, akár foltokban 
  • Gyakran tüsszent
  • Könnyezik a szeme
  • Szembetűnően sokat nyalja vagy rágja a mancsait

Hogyan kezeld kedvenced allergiáját? 

Mivel a környezeti és a táplálék okozta allergia tünetei között nincs különbség, ha nem tudod beazonosítani, akkor kezdd az étrend megváltoztatásával. A természetes tápanyagok több területen is jótékonyan hatnak a jószág szervezetére. Ha két hét elteltével sem tapasztalsz változást, vagy elsőre több módszerrel indítanál támadást a túlzott immunválasz ellen, akkor íme néhány természetes alternatíva:

Az almaecetes lábfürdő akkor ideális, ha a mancs nyalogatása, rágása a fő panasz. A lábmosáshoz keverj össze 2:1 arányban vizet és bio almaecetet. Kedvenced mindegyik lába legalább 5 percig legyen a vízben, majd öblítés nélkül töröld szárazra. 

Azoknak a négylábúaknak, akik nem szenvednek vesebetegségben, adhatsz almát, banánt, petrezselymet. Ezek a növények kvercetint tartalmaznak, ami antihisztamint termel. Gátolja a hisztamin termelődését, így megakadályozható a bőrpír, viszketés.

Az Omega-3 zsírsav a gyulladással járó panaszokat enyhíti. Válassz olyan jutalomfalatot, ami tartalmaz Omega 3-at, vagy adj a táphoz kendermag-, vadlazac-, illetve lenmagolajat. 

Mit tehetsz a fekhely körül?

Mosd ki bio mosószerrel a kutya fekhelyét, és takaríts hatékony, ám természetes tisztítószerekkel körülötte. Porszívózz sűrűn, ne tarts felesleges porfogókat. A légtisztító berendezés használata számodra is kedvező lehet, érdemes megfontolni a beszerzését. Séta után töröld át a mancsait és bundáját speciális törlőkendővel.

A BioZoo.hu webáruházban minden segítséget megtalálsz, hogy megkönnyítsd allergiás kutyusod mindennapjait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés