Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nem elég hosszú a karunk, toldjuk meg egy szemüveggel?

| 2023. 05. 11. | 14:25:00
XXX
Ha nem elég hosszú a karunk, toldjuk meg egy szemüveggel?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki már nem a húszas, harmincas éveit tapossa, valószínűleg megtapasztalta már a “rövid kar” problémáját, amikor kinyitotta a kedvenc könyvét, fellapozott egy újságot vagy a kezébe vett mondjuk egy étlapot. A kor előrehaladtával sajnos mindenkit utolér az a bizonyos probléma, amikor a betűk csak akkor formálódnak szavakká a szeme előtt, amikor kellően távol tartja magától az olvasnivalót. De ha túl rövid a karunk, tényleg csak a szemüveg lehet a megoldás? Szerencsére nem!

Mi történik a szemünkkel a negyvenes éveinkben?

Olyan 45 éves korunkra válnak érezhetővé a szemünket érintő legnagyobb változások. Ugyanis körülbelül itt húzódik az a határ, ahol már megjelenik a presbyopia, azaz az időskori távollátás, vagy ahogy a köznyelv hívja: öregszeműség. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy a szemek tulajdonosa is öreg lenne, viszont nagyon valószínű, hogy az apróbb betűkkel már komolyan meggyűlik a baja, miközben távolra akár egészen jól is láthat.

A jelenség oka pedig valójában végtelenül egyszerű. Ahogy más szöveteink öregednek (gondoljunk csak a bőrre és a ráncokra), úgy a szem alkalmazkodó képességét meghatározó izmok is veszítenek a rugalmasságukból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nehezebben igazodik a szem a különböző távolságokhoz, amely miatt homályossá válik a látott kép.

Ha számokban akarjuk kifejezni a változást, akkor míg mondjuk egy gyermek szeme 20 dioptriát tud átfogni, addig egy negyvenes éveiben járó felnőtté körülbelül csak 6-ot, 7-et. Öregszeműségről akkor beszélhetünk, ha ez az érték 3 alá esik.

Hogyan kerülhető el az öregszeműség?

A rövid válasz az, hogy lehet küzdeni az öregszeműség ellen az egészséges életmód és a szemtorna eszköztárával, de teljesen elkerülni nem lehet. Bár az egyes szemészeti problémák megelőzésében tényleg hatásosak lehetnek az említett módszerek, de a szaktekintélyek alapvetően nem értenek egyet azzal, hogy bármilyen módon elkerülhető lenne a presbyopia kialakulása. De akkor mi a megoldás?

Ahogy a cím is utalt rá, sokan választják megoldásként az olvasószemüveget, persze ez nem jelenti azt, hogy ugyanennyien is szeretik viselni. Sokan érzik kényelmetlennek, hogy mindig maguknál kell hordani az olvasáshoz használt szemüveget, mások öregesnek gondolják, de olyanok is vannak, akiket zavar, hogy bár olvasni jól tudnak a szemüvegükben, ha felállnak és magukon felejtik, inkább zavarja a látásukat ahelyett, hogy segítené.

Ma már persze léteznek olyan szemüveg- és kontaktlencsék, amelyek közelre, közepes távolságra is távolra is biztosítják az éles látást, azonban ezeknek egyelőre kicsit borsos az ára és nem annyira gyorsan szokik hozzájuk a szem.

Van más megoldás a szemüvegen és a kontaktlencsén kívül?

Szerencsére van! A margitszigeti Focus Medicalban már régóta végeznek olvasószemüveg-kezeléseket, amelyeket kifejezetten a presbyopiával küzdőknek ajánlanak. Az eljárásnak az a lényege, hogy úgy változtatják meg egy csúcsmodern lézerberendezéssel a szaruhártya fénytörési tulajdonságait, hogy az egyik szemmel a távoli és a közepes, a másik szemmel pedig a közeli és a közepes távolságban lévő tárgyakat lássa élesen. Ezután az agy összeállítja a képet, az eredmény, hogy mindhárom távolságra (távoli, közepes, közeli) élesen láthatunk műtét után. Vagyis 50 év felett sem kell szemüveget viselni se közelre, se távolra. Mivel a lézeres látásjavítás ma már rutineljárásnak számít, nem érdemes félni tőle. Ahogy a többi, modern lézeres szemműtét, úgy az olvasószemüveg-kezelés is gyors, fájdalommentes, és akár egy életre megszabadíthatja az embert a szemüvegtől és a kontaktlencsétől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés