Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LED izzó vs. halogén izzó: mi a különbség?

| 2023. 05. 10. | 11:05:00
Melyik a jobb az Ön igényének?
LED izzó vs. halogén izzó: mi a különbség?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha otthonunk vagy az iroda megvilágításáról van szó, számos lehetőség áll rendelkezésre: napjainkban a két legismertebb megoldás a LED izzók és a halogén izzók. Cikkünkben megvitatjuk ezen típusú fényforrás közötti különbségeket, és segítünk eldönteni, hogy melyik a legjobb az Ön igényeinek.

Energiahatékonyság

Az egyik legjelentősebb különbség a LED izzók és a halogén izzók között az energiahatékonyságuk. Előbbiek sokkal energiatakarékosabbak, mint az utóbbiak: egy LED izzó akár 80%-kal kevesebb energiát használ fel, mint egy halogén változat, miközben ugyanannyi fényt állít elő.

Hosszú Élettartam

Egy másik lényeges különbség a LED- és a halogén izzók között az élettartamuk. A LED-es típusok sokkal tovább bírják, mint a hagyományos fényforrások - átlagos élettartamuk 25 000 óra, szemben a halogén izzók 2 000 órájával. Ez azt jelenti, hogy utóbbiakat gyakrabban kell cserélni.

Alacsony hőkibocsátás

A halogén izzók használat közben sok hőt bocsátanak ki – innen ered kedvezőtlen energiafelhasználásuk is. Valójában annyira felforrósodnak, hogy tűzveszélyesek is lehetnek, ha gyúlékony anyagokkal érintkeznek. A LED izzók viszont nagyon kevés hőt termelnek, így sokkal biztonságosabb a használatuk.

Többfajta színhőmérséklet

A hagyományos izzók meleg, sárgás fényt bocsátanak ki, e tekintetben nincs sok döntési szabadságunk. A LED technológiás lámpák viszont a választott színhőmérséklettől függően a melegtől a hidegfehérig többféle színt képesek előállítani, és akkor még nem is beszéltünk a színes, RGB LED izzókról.

Költségmegtakarítás

Kezdetben a halogén izzókhoz olcsóbban lehetett hozzájutni, mint a LED izzókhoz. Hosszú távon azonban a LED izzók sokkal jobb anyagi befektetést jelentenek energiahatékonyságuk és hosszabb élettartamuk miatt. Ráadásul – miután széles körben elterjedtek - napjainkban immár a LED-es változatokhoz is kedvező áron tudunk hozzájutni.

Környezetbarát

A LED izzók sokkal jobban védik a környezetet, mint a hagyományos halogén izzók. Kevesebb energiát használnak, kevesebb hőt termelnek, és tovább tartanak. Vagyis kevesebb erőforrásra van szükség az előállításukhoz. Ezen kívül a LED-es típusú fényforrások nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például higanyt, amely több típusú halogén izzóban is megtalálható.

Az ANRO épületdíszítési és világítástechnikai webáruházban különböző foglalatokkal és számos kialakításban kaphatók energiatakarékos izzók kiváló minőségben, kedvező áron, akár 1 munkanapos kiszállítással.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés