Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nébih: visszahívtak két, Lidlben kapható terméket

| 2023. 06. 01. | 15:24:00
Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék van az árukban.
Nébih: visszahívtak két, Lidlben kapható terméket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal június 1-jén az MTI-vel.

A visszahívott termékeket bármelyik Lidl üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.  A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott terméket ne fogyasszák.

A Nébih honlapján ismerteti, hogy a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyaga, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés