Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az energetikai jellemzők döntőek az albérletpiacon is

| 2022. 11. 29. | 09:22:00
Mi befolyásolja a döntéseket?
Az energetikai jellemzők döntőek az albérletpiacon is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ingatlanpiac jelentős változások előtt áll. Az energiaárak drasztikus emelkedése és a vonatkozó szabályozások mellett az elszálló infláció és a mind drágább megélhetés is befolyásolja azt, milyen döntéseket hoznak a piaci szereplők az ingatlanvásárlással, albérletkereséssel kapcsolatban.

Csökkenő hitelfelvételi kedv

A mai kor emberének preferenciái megváltoztak. Sokan fogják vissza fogyasztásukat, és ez a jövőben várhatóan még inkább így lesz. A hitelintézetek is tapasztalják már, hogy egyre kisebb a kereslet a lakáshitelek iránt, sőt, a karácsonyi időszakban szintén kevesebb áruhitel kihelyezésére számítanak. Nem véletlen az óvatosság, hiszen minden rendelkezésre álló információ ellenére, a rezsiköltségektől sokan tartanak. A kiszámítás módjával még mindig nincsenek tisztában a legtöbben, és hallani olyanról is, hogy a kézhez kapott számla összege köszönőviszonyban sincsen a tényleges fogyasztással.

Az energiaválság vidéken is érezteti hatását!

Az energiaválság vidéken és a fővárosban egyaránt érezhető. Az érdeklődők a budapesti lehetőségek apropóján még mindig előnyben részesítik az itteni albérleti piacot, de az egyre magasabb árak nem tesznek jót az eladói, kiadói oldalnak. Az olyan nagyvárosok, mint Nyíregyháza, szintén az érdeklődés középpontjában vannak. Az itt elérhető ingatlanok kapcsán is érvényesül az az egyre elterjedtebb tendencia, mely szerint a kis alapterületű, korszerű, hőszigetelt, kevés rezsiköltséggel járó ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Legyen szó albérletekről, kiadó szobákról, vagy az ingatlanvásárlás világáról, a nagy alapterületet akár magasabb költség fejében is korszerű, kis alapterületűre cseréli a mai kor embere.

A Global Best Property Zrt. szakemberei is úgy vélik, hogy a kiadó lakások, szobák, lakrészek iránt érdeklődők szintén előnyben részesítik a kiváló energetikai jellemzőkkel bíró ingatlanokat. Bár a bérleti díjak így magasabbra kúszhatnak, de a havi fenntartási költség jelentősen alacsonyabb lehet, mint egy régi építésű, szigetelés nélküli panelben.

Ellensúlyozható az inflációs hatás?

Az ilyen jellegű, takarékos előregondolkodás egyébként is jellemzi a mai piacot. Az infláció, az egyre kevesebbet érő fizetés miatt alapvetően változnak meg a vásárlási szokások. A felhalmozás már kevésbé jellemző, és főként vidéken észlelhető jelenleg a vásárlások visszafogása. Igaz ez a pénzpiacra is, hiszen a hitelintézetek ajánlatai egyre kevésbé kedvezőek a magas jegybanki alapkamattal összefüggésben. Nem véletlen, hogy aki eddig nem vett fel ingatlanhitelt, ő nem most fog mellette dönteni. A tavalyi időszakhoz mérten legalább 40%-kal kevesebb az ingatlancélú hitelkihelyezés. Ez mindent elmond arról, hogy a lakosság mennyire tart a várható kiadásoktól. Az inflációnak nem tudjuk, hol a vége, és a lakhatási szokások is változáson mennek keresztül, befolyásolva az ingatlanpiaci árakat.

Albérletválasztás okosan

Ha jelenleg az albérlet az opció lakhatás tekintetében, akkor érdemes alaposan körülnézni az aktuális ajánlatok között. A lakások, szobák, lakrészek kiadásával foglalkozó cégek nemcsak ezt a folyamatot egyszerűsíthetik le, hanem a bérleti szerződés tekintetében is maximális megbízhatóságot kínálnak. Ilyen módon nem fordulhat elő, hogy a tulajdonos két hetet ad a kiköltözésre, mert mégiscsak értékesítené az ingatlant. Az elhelyezkedés még mindig döntő tényező a kiadó albérlet után érdeklődők körében, de az energiahatékonyság messze meghaladja ezt a szem előtt tartottak listáján.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés