Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan spórolhatunk a bevásárlás során?

| 2022. 11. 28. | 13:00:00
Mutatjuk, hogy miért fontos a tervezés.
Hogyan spórolhatunk a bevásárlás során?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napjaink egyik központi témája a folyamatos drágulás és áremelkedés, amely minden család életét befolyásolja. A háztartások költségkeretének jelentős részét teszi ki az élelmiszer-, tisztálkodási szer-, illetve ruha vásárlására szánt összeg, amely az egyre növekvő árak mellett mind inkább nehezebben tartható be. Éppen ezért érdemes némi időt és energiát fordítani arra, hogy a heti bevásárlást átgondoljuk, megtervezzük, s ennek köszönhetően a pénztárcánk sem maradjon üres a hó végén.

Akciók és kedvezmények követése

Az emberek többsége a bevásárlás során az ismert áruházláncok üzleteit részesíti előnyben. A hazai kiskereskedelmi hálózatok minden héten számos kedvező ajánlattal szolgálnak vásárlóik számára, amelyek megtekinthetőek az adott áruház akciós újságában. Ma már ezek a katalógusok nem csupán nyomtatott formában érhetőek el, hanem online formában is. Ha élelmiszerről van szó, érdemes heti rendszerességgel átböngészni az Aldi akciós újság online lapozható változatát, a Lidl online katalógusát vagy éppen a Spar akciós újság lapozható, online változatát. Ha pedig ruháról van szó, kedvünkre válogathatunk a Pepco akciós újságában kínált kedvezményes áron megvásárolható ruházati cikkekből, s felöltöztethetjük a családot tetőtől talpig. 

Az online elérhető akciós újságok segítségével előre megtervezhetjük a bevásárlást, listát készíthetünk azokról a termékekről, amelyekre szükségünk van a háztartásban vagy a konyhában. Ezután a Spar akciós újság lapozható, online változatában vagy éppen az Aldi akciós újság online lapozható kiadványban meghirdetett akciós termékkínálatból kiválaszthatjuk ezeket a termékeket, és felvehetjük őket a bevásárlólistánkra. Jó hír, hogy a ruházati cikkeket tartalmazó Pepco katalógus, az élelmiszerárut tartalmazó Aldi akciós újság vagy éppen a Spar akciós újság lapozható, online kiadvány, mind egy helyen összegyűjtve érhetőek el, így nem kell azzal bajlódnunk, hogy különböző portálokról vagy nyomtatott katalógusokból böngésszük össze a kedvezményes ajánlatokat.

Tudatosság, tervezés

Ha a bevásárláson spórolni szeretnénk, mindenképpen elsődleges szempont kell, hogy legyen számunkra a tudatosság. A hirtelen felindulásból elkövetett shoppingolást jobb, ha elfelejtjük, s helyette bevezetjük a vásárlást mint tudatos tevékenységet

A tudatos vásárló legfőbb ismérve, hogy úgy érkezik meg az üzletbe vagy az áruházba, hogy pontosan tudja, mire van szüksége, s a vásárlás során igyekszik is magát ehhez tartani. A takarékos vásárlásnál központi tényező, hogy kizárólag olyan termékek kerüljenek a kosarunkba, amelyekre valóban szükségünk van. Az üzletek polcai minden nap árutól roskadozó polcokkal várják a vásárlókat, akik bizony sokszor elcsábulnak egy-egy termék láttán. 

A népszerű hazai kiskereskedelmi hálózatok akciós újságai - köztük a Spar akciós újság lapozható, online változata, az Aldi akciós újság online kiadványa vagy a Pepco akciós újság - hétről-hétre megújuló ajánlatokkal csalogatják a vásárlókat. Érdemes azonban mérlegelni, hogy egy helyen szerzünk be minden terméket vagy megéri-e a bevásárlást több helyen intézni a különböző áruházak akciós kínálatát szem előtt tartva, illetve valóban spórolunk-e ezzel, ha az üzletbe történő eljutást, az erre szánt időt és az utazási költséget is beszámítjuk. 

Előfordulhat, hogy az egyik kedvenc termékünk olcsóbban vásárolható meg az Aldi akciós újságban meghirdetett kedvezményes ajánlat révén, viszont ha a közelünkben csak Spar vagy Interspar áruház van, mindent összevetve valószínűleg jobban járunk, ha a Spar akciós újság ajánlataiból választunk.

Hogyan állítsuk össze a bevásárlólistát?

A tudatos vásárló egyik fontos ismertetőjele, hogy bevásárlólistával érkezik az üzletbe, amelynek összeállítására némi időt és energiát szánt előzőleg. A bevásárlólista megtervezése az otthoni készletek felmérésével kezdődik. A hiányzó vagy fogyóban lévő élelmiszereket és háztartási cikkek listáját hasznos lehet feljegyezni, hogy az üzletben már kelljen azon törnünk a fejünket, hogy vajon mit is felejtettünk ki.

A készletek felmérése után következhet az online akciós újságok átböngészése, amelyek segítségével feltérképezhetjük, milyen terméket tudunk ezek közül csökkentett áron beszerezni a lakóhelyünkhöz vagy éppen a munkahelyünkhöz közeli kiskereskedelmi egységekben. Az Aldi akciós újság online lapozható változata, a Spar akciós újság lapozható, online kiadvány vagy a Pepco akciós újság rengeteg kedvező árú terméket tartalmaz, így az ember bizony akarva-akaratlanul csábításba eshet, legyen szó akár élelmiszerről, akár ruháról.

Fontos szempont, hogy az akciók láttán, ne essünk abba a hibába, hogy óriási mennyiséget felhalmozunk valamilyen élelmiszerből, amit aztán végül nem használunk föl. Mindig csak annyit érdemes vásárolni bármilyen élelmiszerből, amennyiről bizonyosan tudjuk, hogy el fog fogyni. 

Amennyiben az elsődleges szempont a takarékosság, mindenképpen érdemes az alapvető élelmiszereknél maradni, előnyben részesíteni a friss, illetve esetenként fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, friss húsokat, halakat, tejtermékeket és tojást, amelyek mind-mind rendszeresen megtalálhatóak a népszerű áruházak akciós katalógusaiban, köztük a Spar akciós újságban vagy éppen az Aldi akciós újságban.

Az otthoni készletek felmérése során készített élelmiszerek listáját összeegyeztetve az akciós újságokban kínált kedvezményes ajánlatokkal minden bevásárlásunkat előre megtervezhetjük, rögzíthetjük bevásárlólista formájában, ezzel jelentős összeget takarítva meg minden egyes bevásárláson. Mindeközben olyan tudatosságra tehetünk szert, amely nagy mértékben megkönnyítheti a boldogulást az élet más területein is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés