Diadal! A kisvárdai lovas megcsinálta!

szabolcsihir.hu

2016.07.30. 18:52

Diadal! A kisvárdai lovas megcsinálta!
Fotó: Facebook

A Tisza-tavi Vágta bajnoka lett.

Hirdetés

Hirdetés

Idén először volt Nemzeti Vágta előfutama Tiszafüreden, amit fogathajtó versennyel és látványos lovasbemutatókkal gazdagított program keretében a Tisza-tó partján rendeztek meg. A megnyitón Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke a magyar lovaskultúra fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy az ilyen országos jelentőségű események, mint az Elővágta tovább erősíti a térség jó hírét és egyben a hagyományok ápolásában, az értékek megőrzésében is segít.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta, hogy példátlan összefogás kísérte a rendezvény helyszínének elkészítését és a program lebonyolítását, ezért külön köszönet jár a földművelésügyi minisztériumnak és a helyi vállalkozóknak. Kevesen tudnak arról az országban, hogy Tiszafüreden virágzott valamikor a világ legelső, ma már végleg eltűnt ipara, a nyeregkészítés. Egykori mestereink Mária Terézia udvarában, vagy Szulejmán török szultánnál nyergeikkel erősítették a település jó hírét. A polgármester ezért a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Kis Pál Múzeumban látható állandó kiállítást, amely ezeket a világhírű füredi nyergeket mutatja be.

Erős mezőny

A Tisza-tavi Vágtára – ahogy Bendes Csaba szakmai igazgató is rámutatott – nagyon erős mezőny nevezett be.

A közel 500 méter hosszú és 12 méter széles pályán a Kishuszár Vágta versenyzőinek másfél, a Nagyhuszár Vágta versenyzőinek két és fél kört kellett megtennie. A Kishuszár Vágta döntőjében Szakmár és Nyúl település versenyzőjét megelőzve Újkígyós versenyzője győzedelmeskedett. Makoviczki Ákos ezzel megszerezte a jogot a továbbjutásra. A Tisza-tavi Vágta döntőjébe Földes Bence (Kisvárda), Sára Zsolt (Sándorfalva-Homokpuszta), Gálik Laura (Tiszaigar) jutottak be. Mivel a Tisza-tavi Vágta 1-2-3. helyezettei nyertek indulási jogot a Nemzeti Vágta Versenyére, ezért a döntőben úgy versenyeztek, hogy mindhárman eleve továbbjutók voltak a Nemzeti Vágta döntőjébe.

A Tisza-tavi Vágta bajnoka Földes Bence Kisvárda lovasa lett.

Gyöngy Tamás (Tiszafüred) pedig a rendezés jogán élhet azzal a szabad kártyájával, amely lehetővé teszi, hogy ő is ott legyen 2016. szeptember 16-18. között Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő versenyen.

KisvárdaTisza-tólovas

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés