Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi 21-es: Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna

| 2017. 07. 12. | 12:17:00
Amikor nézed a tanítványodat a színpadon, büszkébb vagy, mintha te állnál ott.
Nyíregyházi 21-es: Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Apostol együttes, ZIG Singers, Hang-Szín Tanoda, Hair, Macskák, Nyomorultak… és egy Artis Jus-díj. Ugye kitalálták, kihez köthető mindez? Hát persze, hogy Magdi nénihez, akinek a nevét vastaps közben zúgják, skandálják a tanítványai a nézőtérről, amikor egy-egy záróvizsga végén megjelenik a színpadon. Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna a zeneművészetin végzett, dzsessz tanszakon. Ígéretesen indult szólókarrierje, 1970-ben egy tehetségkutatón két kategóriában is első lett.

1. A fővárosban fényes karrier várt rád; hogy kerültél Nyíregyházára?

Közösen léptünk fel Csepregi Éváékkal, az Apostol együttes volt a kísérőzenekarom. A salgótarjáni országos amatőr fesztiválon két kategóriában is első lettem 1970-ben. Dzsessz kategóriában Berki Tamással duettben, pop kategóriában pedig az Apostol együttessel. Olyan hírességek voltak a zsűriben, mint Komjáthy György és Vukán György. Aztán jött a Made in Hungary és a Mi együtt sírunk, együtt nevetünk, majd a Táncdalfesztivál, ahol Kovács Katival másodszereposztásban énekeltem a Kifulladásig című dalt. Mi egy korosztály vagyunk. Ha maradok Pesten, lehet, szép karriert futok be. Ki tudja? Én egyébként ott születtem, ott is nőttem fel, de nagyon szerelmes lettem, és követtem a férjemet Nyíregyházára.

2. Család vagy karrier? Az elsőre tetted a voksot.

A férjem, dr. Bánhidi László volt az igazi, a NAGY Ő. Igazán szerencsésnek tartom magam, hogy azt választhattam, akit a legjobban szerettem. Jól döntöttem, mert három csodálatos fiam van és két nagy (15 és 16 éves) unokám, de már alig várom a következőt. Nagyon családcentrikus családban nőttem fel. Igaz, csak ketten voltunk a tőlem jóval idősebb bátyámmal, de én az összes kisebb gyereket magam köré gyűjtöttem a házból, és „tanárnéniset” játszottam velük. Természetes volt, hogy inkább a család és a tanári pálya lesz az enyém, és nem az énekesi karrier. De megtalált a színpad itt is, ám tanítani nagyobb kihívás és öröm.

3. Soha nem hiányzott a főváros, a nyüzsgés?

Hiányzott a nyüzsgés, de nem volt időm foglalkozni vele, mert megszületett az első fiam, Roli, alig két év múlva Zsolti, négy évvel később pedig Krisztián. A férjem állatorvos, nagyon elfoglalt volt, munkája miatt nem sokat tudott segíteni, ráadásul van egy hobbija, a galambászat, ami szintén időigényes. A három fiút így nagyobbrészt én neveltem, de megérte, mert jók, aranyosak. Sokszor előfordult, főleg az első időkben, hogy a tévében vagy másutt látott budapesti képsorokat megkönnyeztem. Van bennem egy kis nosztalgia, de nagyon megszerettem Nyíregyházát. Most már ez a város az otthonom. Mikor ideköltöztem, 23 éves voltam, 43 éve vagyunk házasok a férjemmel.

4. Nagy durranás volt, amikor megalakítottad a ZIG Singerst. Még azok is szívesen énekeltek volna a kórusban, akiknek nem volt jó hangjuk.
Legalább olyan fontos volt az életemben, mint a családom. Pedig a kollégáim nem sok jóval kecsegtettek, amikor kitettem a faliújságra, hogy kórust szervezek. Azt mondták: „nehogy csalódj, mert nem lesznek gyerekek.” De én nem hagyományos kórust akartam. A felhívásba beleírtam, hogy musicaleket, spirituálékat fogunk énekelni. Negyvenen voltak az első évben, a másodikban már százan. Így be sem fértünk a terembe, muszáj volt behatárolni a létszámot. Igyekeztem tiszta hangú gyerekeket válogatni, így nálunk más kórusokkal ellentétben 12-15 szólista volt, minden számot más énekelt, emiatt mindig csodálkoztak rajtunk.
Hogy a gyerekeknek mennyire fontos volt a ZIG Singers, azt a saját fiam, Krisztián lelkesedésén is látom, most, hogy szervezzük a koncertet a Zrínyi századik születésnapjára. Az egész kórus alig várja, hogy ismét együtt énekelhessen. Amikor három éve felléptünk, azt mondtam, ez volt az utolsó koncert. De a száz évbe beletartozik a ZIG Singers 14 éve is. Ráadásul épp most 30 éves! Tényleg ez lesz az utolsó, és azt szeretnénk, hogy nagyon nagy durranás legyen.

A Zrínyi után jött egy nagy váltás. Mikor is indult a Hang-Szín Tanoda?

2000-ben kezdtem megalakítani egy saját színi tanodát, mert láttam, hogy nagyon sok gyerek készül színházi pályára. Szeretne táncolni, énekelni, drámajátékot tanulni. Immár 17 éve létezik a Hang-Szín Tanoda. Nagyon örülök, hogy elindítottam. Három – kis, középső és nagy – csoportban tanulnak a gyerekek. Minden év végén vizsgaelőadáson mutatjuk be, mennyit fejlődtek egy év alatt. Igyekszünk méltó környezetet találni az előadásokhoz. Most már a menyem, Krisztián fiam felesége, Bánhidiné Matejkó Marcsi is bekapcsolódott a munkába.

6. Tanítványaid közül többen művészi karriert futottak be. Megemlítenél néhányat közülük?

Pankotay Péter, aki színművész, nem mellesleg "A Magyar Színművészet Nyugati-parti Nagykövete”, Kárpáti (Kovács) Norbi, Kádár Jani, Szabó Mariann, a fiam, Bánhidi Krisztián, Moravszki Enikő, aki az Operettszínházban, Kiss Gábor a Nemzeti Színházban, Prescsák Zita pedig az Operett Stúdióban dolgozik, Lutter Imre Radnóti- és Wlassics-díjas előadóművész és Pallai Mara bábszínész, és még hosszan sorolhatnám a neveket.

 7.  Szinte nincs olyan tehetségkutató, amelyiken fel ne tűnne valamelyik növendéked.

A legismertebb közülük Muri Enikő és Szirota Dzsenifer, illetve a fiam, Krisztián.

8. Melyikükre vagy a legbüszkébb?

Valamennyire büszke vagyok, mind nagyon szép eredményeket értek el. Volt egy tanítványom, Gyarmati Attila. Csodálatosan énekelt. A Ki mit tud?-on ő volt a szólista, nagyon büszke voltam rá. Még a Friderikusz-showba is meghívták. Ügyvéd lett. Jött haza boldogan elújságolni, hogy doktor lett. Még aznap ment is vissza a fővárosba. Útközben halálos balesetet szenvedett.

9. Pályafutásodnak melyik időszakát tartod a legsikeresebbnek?

Én a tanári munkámat tartom a legsikeresebbnek. Tényleg nagyon szép volt a kezdet, és azok a lehetőségek, amiket kaptam. Amikor a Made in Hungáriát a Mi együtt sírunk, együtt nevetünk című dallal megnyertem, Harangozó Teri és Karda Beáta között álltam. Kilöktek a sorból, mondták: „Magdi, téged szólítottak!” A ZIG Singersnél az volt a siker, amikor kiálltak a tanítványaim a színpadra és nagyon szépen énekeltek. Szép életem volt. 2010-ben Artis Jus-díjat kaptam, mint magántanár a felkészített diákjaim, növendékeim sikereiért. Nagyon jólesett az elismerés, s hogy számítanak rám. Mint kiderült, Toldi Marika ajánlott. Nagyon jó a kapcsolatunk, sok tehetséges gyereket küldök hozzá. Krisztián fiamat is tanította.

10. Volt tanítványaiddal tartod a kapcsolatot? Beszámolnak a sikereikről?

 Épp ma hívott Pankotay Peti. Mondtam is neki, hogy ez telepatikus volt, mert épp hívni akartam a ZIG Singers koncert miatt.

11. Mi a tipped, tíz nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?

Nehéz megsaccolni. Szerintem négy.

12. Melyik előadásotokra emlékszel a legszívesebben?

A ZIG Singers 10 éves jubileumi koncertjére meghívtuk az Apostol együttest, a BUSZACSÁ-ban léptünk fel. Nagyszerű volt a búcsúkoncert. Zseniális volt a Macskák című előadásunk. A Hang-Szín tanodásoktól A dzsungel könyvét ezer néző látta a szabadtérin. A Nyomorultak, a Hair, mind nagy sikert aratott a színpadon. Feltétlen meg kell említenem, hogy hét évig rendezett nálunk Venyige Sándor, Alex, akinek nagyon sokat köszönhetünk.

13. Ki a kedvenc énekesed, példaképed?

Barbra Streisand, ő az én korosztályom. Úgy tanultam énekelni, hogy őt próbáltam utánozni.

 14. Ha utazás, akkor északra, délre, keletre, vagy nyugatra?

Nagyon szeretem a meleget, úgyhogy inkább dél felé vesszük az irányt. De nagyon sokat nem utaztam életemben, mert a férjem munkája és hobbija miatt nem lehetünk távol hosszú ideig. A ZIG Singers-szel utaztam sokat, többször jártunk Francia- és Németországban.

15. Szerinted mi a legjobb Nyíregyházában?

Nagyon szeretem a szinte egymásba ölelkező tereket. Gyönyörű a városközpont, a szökőkutak, az elrendezés. Rengeteget fejlődött a város, mióta itt élek, nagyon jó itt sétálni.

16. Mi a legrosszabb?

A buszközlekedés. Budapesten annak idején bosszankodtam, ha lekéstem a buszt, miközben két perc múlva jött a következő. Sóstóhegyre viszont félóránként jár. Ha lekésem, akkor állhatok a  megállóban.

17. Bicikli, motor vagy autó?

Gyalog járok. Kocsival a férjem vagy a gyermekeim szoktak vinni.

18. Szerinted ki a legjobb arc Nyíregyházán?

Több nevet is mondhatnék, de nem tudok egyet kiemelni.

19. Rántott hús vagy krumplis tészta?

Nem vagyok vegetáriánus, de szeretem a hús nélküli ételeket, a rántott gombát, sajtot. Inkább mindig nagyon sovány voltam, elhízni sosem fogok, mert nem vagyok nagy evő. Jól főzök, szeretem is a főztömet. Szeretek sütni is - az unokák nagy örömére.

 20. Sör, bor vagy pálinka?

Ebben a megyében nem kérdés, pálinka. A férjem szokott kapni ajándékba pálinkát, ilyenkor viccesen megjegyzi: majd az asszony megissza. Persze módjával, mert abszolút nem vagyok híve az ivászatnak.

21. Három tehetséges fiú édesanyja vagy. Örökölték a zenei tehetséget?

Zsolti nagyon szépen táncol, de rájött, hogy ebből nem lehet megélni, ezért más pályát választott, szemüvegkereteket forgalmaz. Ez sem könnyű, de nagyon jól csinálja. Jó üzleti vénája van. Roland a számítástechnikában találta meg a céljait, egy pesti cégnek dolgozik Nyíregyházáról, és nagyon jó munkaerő. A zenei tehetséget inkább Krisztián örökölte, akit nem lehetett eltéríteni az énekesi pályáról. Ő a művészetet választotta, emellett nagyon szeret tanítani, van egy kórusa is, és nagyon sokat segít nekem. Sokan mondják, még a mozdulatai is olyanok, mint az enyémek.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés