Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fényár. Kitalálja, melyik városunk felett készültek a képek?

| 2017. 12. 19. | 15:04:00
Légből kapott felvételeket mutatunk.
Fényár. Kitalálja, melyik városunk felett készültek a képek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintha legalábbis egy világváros fölött készültek volna ezek az éjszakai képek. Hinné,hogy nem? Hogy itt van a megyében, és több mint 18 ezren lakják? Hogy olyan hírességek köthetők ide, akik miatt méltán nevezik Hollywood bölcsőjének? Hogy a mai Magyarország határain belül először itt gyulladt ki az elektromos közvilágítás New Yorkkal egy időben, 1888-ban?

Cservenyák Olivér felvételein a fény városa éjszakai pompájában ragyog

Ugye, kitalálták? Jól tippeltek, akik Mátészalkára, a fény városára gondoltak. Innen indult, itt vágezte polgári iskoláit a falusi zsidó szatócs fia, Zukor Adolf, aki aztán meg sem állt Amerikáig, ahol megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t, majd a Paramount Pictures Inc. igazgatótanácsának elnöke lett. Életművéért 1949-ben Oscar-díjat kapott.

És Mátészalka büszkesége Tony Curtis is, aki Bernard Schwartzként látta meg a napvilágot (Bronx, New York, 1925. június 3. – Henderson, 2010. szeptember 29.). A szatmári városból kerekedtek fel hajdan a színészlegenda szülei. A kétszeres Golden Globe-díjas magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda 130 alkotásban szerepelt, szexszimbólum, producer és író, akit 1959-ben Oscar-díjra jelöltek, nem is egyszer járt Mátészalkán.

Sorolhatnánk még hosszan a város kiemelkedő szülötteit, mindenképp meg kell említenünk a hírességek sorában Képes Géza (Mátészalka, 1909. február 1. – Budapest, 1989. augusztus 19.) költő, műfordító, tanárt, a Magvető Könyvkiadó egyik megalapítóját és igazgatóját is, akinek munkásságában kiemelkedő szerepet játszanak műfordításai. A nyugati nyelvek mellett az összes finnugor nyelvből fordított, továbbá újgörög, orosz, bolgár, arab és japán nyelvből is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés