Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán vonzó a pedagógusképzés

| 2018. 07. 26. | 08:55:00
108 ezer jelentkező várta a pontok kihirdetését.
Nyíregyházán vonzó a pedagógusképzés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A felvételi pontokat július 25-én este hozták nyilvánosságra.

Megtudtuk, hogy a Nyíregyházi Egyetemen a jelentkezési- és felvételi adatok aránya az előző évivel megyegyezett. A meghirdetett 4 felsőoktatási szakképzés, 20 alapképzési és 1 mesterképzési szak mindegyikét el tudja indítani az intézmény.

Az általános eljárás keretében összesen 1 088 főt vesznek fel, ebből 922-en állami ösztöndíjas képzési formában kezdheti meg tanulmányait.

Továbbra is jelentős hányadot képez a pedagógusképzésre felvettek aránya, mintegy 43%-át teszi ki az összes jelentkezőnek. Ezt követi a gazdasági, műszaki és informatikai képzési területek népszerűsége 14-10-10%-kal.

Az óvodapedagógus volt a legnépszerűbb szak, összesen 108 ember nyert felvételt. Hozzá kell tenni, hogy nappali és levelező szakon egyaránt elég volt hozzá (a minimum) 280 pont.

Továbbra is népszerű az intézményben a gazdálkodási és menedzsment (81 fő), a programtervező informatikus (77 fő) alapképzési szak. A mérnökképzésben a gépészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki szakok teljesítettek kiemelkedően: a gépészmérnöki alapképzési szakra felvettek száma megkétszereződött az előző évhez képest, a mezőgazdasági mérnöki szakra felvettek száma 25%-kal nőtt.

A Nyíregyházi Egyetem egyes karairnak legmagasabb és legalacsonyabb pontszámait válogattuk ki, melyek államilag finanszírozott, nappali alapképzésre vonatkoznak.

Az egész intézményrendszerben a legeslegmagasabb pontszámot a gazdálkodási és menedzsment szakon találtuk 435 ponttal. Ezt követi a képalkotás 360 ponttal, majd a szlavisztika (ukrán) 344 ponttal. Sport- és rekreációszervezéshez is össze kellett kaparni 321 pontot, míg a közösségszervezéshez 319-et.

Idén a legalacsonyabb pontszámokkal csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító szakra lehetett bejutni, egységesen 280 ponttal. Egy kicsit több pont kellett a programtervező informatikus szakhoz (282), mezőgazdasági mérnöki szak pedig 284 ponttól várja a hallgatókat. 

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra augusztus 6-ig. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hét második felében megjelennek a www.felvi.hu-n.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés