A magyarok kétharmada átlagbér alatti jövedelmet kap

2018.10.08. 13:35

A magyarok kétharmada átlagbér alatti jövedelmet kap
A kép illusztráció.

Budapesten 84 százalékkal jobban lehet keresni, mint Nyíregyházán.

Hirdetés

Hirdetés

A Policy Agenda mérése szerint Magyarországon a munkavállalók kétharmadának a bére nem éri el az átlagbért, ami a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint májusban bruttó 327 486 forint volt.

Ezen a helyzeten elsősorban az adórendszer átalakításával, a többkulcsos adórendszer bevezetésével lehet segíteni

– mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke október 8-án.

A tisztes munka világnapja alkalmából a Maszsz által szervezett konferencián a szakszervezeti vezető hozzátette, a szakszervezet azt javasolja, a személyi jövedelemadó – a jelenlegi 15 százalékos szintről – jelentősen csökkenjen azoknál a munkavállalóknál, akik minimálbérért, illetve garantált bérminimumért dolgoznak.

Kiss Ambrus politológus, a Policy Agenda vezető elemzője elmondta, hogy számításaik szerint 100 munkavállalóból 69 keresete nem éri el az átlagbért.

Kiemelte, minél nagyobb a medián bér és az átlagbér közti különbség, annál nagyobb a béregyenlőtlenség. A probléma megszüntetéséhez egyebek mellett át kell alakítani az egy kulcsos adórendszert, és át kell alakítani a félperifériás gazdasági modellt, amelyre Magyarország épül.

Kifejtette, nem arra kell törekedni, hogy autógyártók érkezzenek az országba, hanem arra, hogy a kutatás-fejlesztés gazdasági ág erősödjön.
Nyíregyházabruttó átlagkeresetSzabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szóljon hozzá!

Hirdetés