Egyre több a könyvtárlátogató Nyíregyházán

Szabolcsihír

2019.01.30. 07:58

Egyre több a könyvtárlátogató Nyíregyházán

Még több program és garázsvásár is lesz 2019-ben.

Hirdetés

Hirdetés

Az elmúlt évben  közel 190 ezren látogattak el a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi és fiókkönyvtáraiba és vették igénybe a könyvtár megannyi szolgáltatását (internetezés, folyóiratolvasás, helyben olvasás,
tanulás, kutatás, születésnapi újság, kötészet, stb.) Ez 28 százalékos emelkedést jelent a három évvel korábbi adatokhoz képest. A látogatások során több mint 310 ezer dokumentumot használtak az olvasók. A beiratkozottak száma meghaladja a 12.500-at.

A könyvtári programokon közel negyvenezren vettek részt, ami 22 százalékos emelkedést jelent a 2017-es évhez képest. A beiratkozással a kölcsönzések száma is emelkedett. 2018-ban több mint 250.000 dokumentumot kölcsönöztek, ez 46 százalékos emelkedés a 2017-es évhez képest - közölte a Szabolcsihírrel Tomasovszki Anita könyvtárigazgató.

2018-ban felújították a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárat, mely már modern, barátságos épületben fogadja a könyvek szerelmeseit, színes programokat kínálva.

A háttérmunkával kapcsolatban elmondta: "az olvasók és látogatók számára szinte láthatatlan, de 2018-ban 16 ezer dokumentumot szereztünk be és dolgoztunk fel. Az állami támogatásnak, a fenntartói támogatásnak és a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően több mint 30 millió Ft értékben tudtunk dokumentumokat beszerezni (könyvek, folyóiratok, DVD, zenei CD, hangos könyv, stb.)

Közel 15 ezer dokumentumot töröltek az állományból, a törölt könyveket rászoruló szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek ajándékozták, illetve ingyen elvihetik a könyvtár olvasói.

2019-ben néhány garázsvásárt is terveznek, az érdeklődők jelképes összegért vihetik el az állományunkból kivont könyveket.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából hirdetett ingyenes beiratkozást 615-en vették igénybe a központi és
fiókkönyvtárakban, ez az elmúlt évekhez képest is kimagasló. 2019-ben is számos könyvtári rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők és néhány fejlesztés várható a központi épületben, valamint új könyvtárakat hoznak létre a bokortanyákon és Borbányán.

NyíregyházaMóricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3