Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan csillagok fényében is ragyog Mátészalka

| 2019. 02. 19. | 20:45:00
Miniplex mozi, világító utcabútorok is lesznek.
Hamarosan csillagok fényében is ragyog Mátészalka
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Várossá válásának 50. évfordulóját ünnepli idén Mátészalka. Ehhez olyan, múltbéli eseményekhez és személyekhez nyúl vissza, melyek és akik már korábban méltóvá tették a várost arra, hogy felkerüljön az ország és a világ kulturális térképére.  A „Fény Városa”, „Hollywood Bölcsője” nem kis fába vágta a fejszéjét. Egy közel 800 millió forintos program kezdődött el.

[Beillesztett cikk: Tony Curtis relikviái megérkeztek Mátészalkára]

A kerek évfordulóra olyan turisztikai nagyprojektet valósít meg a város, melytől azt reméli,  megnövekszik az idegenforgalom. A program alapvetően a Kossuth utcára épül. Arra az utcára, amelyben 1888-ban, New Yorkkal egy időben, a mai Magyarország határain belül először gyulladt fel az elektromos közvilágítás. Innen a „Fény városa” név, amit azóta már le is védetett a város képviselő-testülete. Az első villamosított házban, a mai Kossuth utca 16. szám alatt fény- és technikatörténeti kiállítást rendeznek be.

A szóban forgó ház hajdan Szalkai Pálé volt, ennek a haladó gondolkodású férfinak a házában gyulladt fel először a villany. Az áramot Schwarcz Mór 1800-as évek közepén alapított gyártelepéről, a Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági Rt. villanyáram-szolgáltató részlegéről kapta.  S ha már ott volt a házban a villany, miért is ne kerülhetett volna oda közvilágítás is? Ez történt 1888-ban.

Fények, attrakciók és babák

 Hanusi Péter polgármester a Szabolcsihírnek elmondta: a turisztikai nagyprojekttel kapcsolatban a közbeszerzési eljárások már folyamatban vannak. Az első villamosított házban fény- és technikatörténeti kiállítás nyílik, s hogy ne csak a műszaki érdeklődésűeket vonzza az épület, hát egy füst alatt babamúzeumot is berendeznek, köszönhetően annak, hogy Szamosi Istvánné mátészalkai óvónő, önkormányzati képviselő a városnak ajándékozta ezerdarabos gyűjteményét. Ezek kialakítása Cservenyák László, a szintén az utcában lévő Szatmári Múzeum igazgatója és csapata feladata lesz.

A projekt keretében Mátészalka történelmi főutcája, a Kossuth utca teljes rehabilitációját elvégzik.  Átépítik és fényattrakciókkal látják el. Spanyolországból érkeznek azok a világító utcabútorok, melyek igazán egyedivé teszik néhai Szalkai Pál villamosított házának környezetét. Ugyancsak a Fény városa imázsát hivatott emelni a legkisebbeknek szánt játszótér.

[Beillesztett cikk: Tony Curtis özvegye ajándékokat küldött a fény városába]

Már korábban szóltunk arról, hogy Hanusi Péter a napokban vette át Budapesten azt a Tony Curtis özvegyétől származó gyűjteményt, amit 2017-es személyes találkozásuk alkalmával Jill-Curtis Weber Mátészalkának ígért. A felbecsülhetetlen értékű relikviák szintén a város turisztikai projektje keretében megújuló Kossuth utca egyik épületében kapnak helyet, ahol – a színészlegenda szavait idézve – először 34 évvel ezelőtt kereste édesapja lábnyomát Tony Curtis. Ez lesz az a kávézó, ahol egy finom fekete mellett irodalomról, filmművészetről is eldiskurálhatnak majd a betérők.

Hollywood

Mátészalka a Fény Városa, Hollywood Bölcsője – a városmarketing stratégia két meghatározó alappillére ez a két szlogen. A mátészalkai Fényes Napok rendezvénysorozata jó hírvivője és igazolója a Fény Városa koncepciónak. Annak érdekében, hogy Mátészalka Hollywood Bölcsőjeként is ismertté váljon, a városvezetés sikeres együttműködést alakított ki a Magyar Hollywood Tanáccsal. Több, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyedülálló, sikeres szakmai program mellett 2017-ben az önkormányzattal közös delegáció kereste fel Sandy Valley-ben a mátészalkai gyökerekkel rendelkező színészlegenda özvegyét.

A turisztikai projekt keretében megújuló történelmi főutcán méltó helyet kapnak majd Tony Curtis személyes tárgyai. A tárgyak leleplezése és első kiállítása augusztusban, a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében várható. A remények szerint a színészóriás özvegye és annak édesanyja is részt vesz a megnyitón.

És ha már a legendáknál tartunk, ne feledkezzünk meg Zukor Adolf producerről, a Paramount Pictures filmvállalat alapítójáról, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozójáról, aki 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Falusi zsidó szatócs családjában született, Ricsén. Mátészalkán elvégzett 4 polgárit, majd Abaújszántóra került inasnak Blau Herman vegyeskereskedésébe. 15 éves korában (1888) gondolt egy merészet, és kezébe vette a vándorbotot…

Mozi, mozi, mozi!

Sokak emlékezetében él még a régi mozi, mely – mint Hanusi Péter fogalmazott – kultikus hely volt, a város 30-40-50 kilométeres körzetében ez volt az egyetlen filmszínház. Sokakkal ellentétben Mátészalkán nem bontották le a mozit, és remélhetőleg hamarosan ismét a filmrajongók kedvelt helye lesz, de már a 21. század igényeinek figyelembevételével – miniplex mozi nyílik.

S hogy méltó legyen a város a Hollywood bölcsője névre, filmtörténeti kiállítás is várja majd az érdeklődőket.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés