Hirdetés

Ítélet születhet az éber kómában fekvő kisfiú ügyében

Szabolcsihír

2019.05.08. 07:11

Ítélet születhet az éber kómában fekvő kisfiú ügyében
Fotó: birosag.hu

A Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik a tárgyalás.

Hirdetés

Maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak egy nyíregyházi úszómestert.

N. A. a vádirat szerint uszodamesteri munkakört látott el Nyíregyházán. 2016. június 21-én egy gyermektábor keretében a városi fürdőben több gyermek tartózkodott.

Az egyik gyermek a csúszdán lecsúszva megérkezett az 1,2 méter mélységű vízbe, ahol felállt, majd néhány másodperc elteltével rángatózni kezdett, s arccal lefelé a vízbe fordult, és lebegett a víz felszínén.

Ezt a lebegést észlelte a vádlott, azonban

úgy gondolta, hogy a kisfiú csupán „búvárkodik”.

A gyermek ezután arccal a vízbe fordulva lebegett a vízben, amíg a csúszdáról leérkező három ismeretlen fiatal a medence szélére emelte. A vádlott ekkor észlelte a történteket, s haladéktalanul megkezdte a gyermek mentését. A sértett 6 perc 13 másodpercen keresztül volt arccal a víz felé fordulva.

A vádirat szerint a gyermek az úszómester "mulasztással megvalósított kötelezettségszegéseivel okozati összefüggésben közvetlenül életveszélyes állapotba került."

A sérülésből maradandó fogyatékosságként értékelhető állapot alakult ki. A tárgyalást május 8-án délelőtt tartják a Nyíregyházi Járásbíróságon, várhatóan ítélet is születik.

Az ügyészség szerint mulasztott

A Nyíregyházi Járási Ügyészség 2018. június 5-én napján nyújtott be vádiratot a Nyíregyházi Járásbíróságon egy vádlottal szemben maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - közölte a Szabolcsihírrel dr. Szilágyi László szóvivő.

A vádlott úszómesterként dolgozott a fürdőben, ahol 2016. június 21. napján a csúszdákhoz volt beosztva. Az akkor 7 éves sértett úszótáborban vett részt. A sértett lecsúszott az ún. kamikáze csúszdán, a 120 cm mélységű vízben felállt, majd néhány másodperc múlva rosszul lett, és arccal a vízbe fordult.  A vádlottnak, mint úszómesternek feladata lett volna, hogy segítsen a sértettnek, azonban ennek a kötelességének percekig nem tett eleget. A sértett életét sikerült megmenteni, azonban maradandó fogyatékossággal küzd a mai napig. Az ügyészség szerint a vádlott mulasztása vezetett a sértett sérülésének a bekövetkezéséhez.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint tiltsa el az úszómesteri foglalkozástól. A bűncselekményért egyébként a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A sértett kisfiú édesapja ügyvédje útján a vádirat benyújtása után újabb feljelentést tett a rendőrségen arra hivatkozással, hogy szerinte még további több mint tíz személy büntetőjogi felelőssége is megállapítható a balesetért, ezért kérte velük szemben is az eljárás lefolytatását. Ezt a feljelentést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság elutasította, mert a rendőrség szerint ezek a személyek nem követtek el bűncselekményt. A rendőrség határozata ellen a feljelentő panasszal élt, amelyet a Nyíregyházi Járási Ügyészség elutasított. Az ügyészség szerint kizárólag a megvádolt úszómester követett el bűncselekményt, mert az ő kötelességszegése áll okozati összefüggésben a kisfiú sérülésével.

Az ügyészi határozat ellen a kisfiú édesapjának pótmagánvádlóként lehetősége volt 60 napon belül jogorvoslattal élni, ügyvédje útján vádindítványt benyújtani az általa bűnösnek tartott személyekkel szemben.

Az apja a munkáját is feladta

A gyermek édesapja, aki a baleset előtt már válófélben volt feleségétől, a munkáját is feladta, hogy minden idejét a gyermekével tölthesse akár a kórházi kezelései alatt, akár otthon. A kisfiú jelenleg is éber kómában fekszik. Szajnik János mindenét pénzzé tette, hogy külföldről vásárolhasson orvosi eszközöket fia kezelésére. Azt mondja, a most 10 éves gyermeke a saját testébe van bezárva, de hall, és szempillantással jelezni is tud. A végtelenül elkeseredett édesapa szeretné elérni, hogy a vádlottak padjára ne csak az úszómestert ültessék, hanem mindenkit, aki az úszótábor szervezésében, lebonyolításában részt vett.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés