Mátészalkai kutatás-fejlesztést támogat a kormány milliárdos összeggel

szabolcsihir.hu

2019.12.09. 11:16

Mátészalkai kutatás-fejlesztést támogat a kormány milliárdos összeggel
Innovatív technológiai eljárás kidolgozására ad pénzt a kormány (Illusztráció: Pixabay)

A szennyezések hatékony felszámolását segítenék elő.

Hirdetés

Hirdetés

Bruttó 2,28 milliárd forinttal támogatja a kormány olyan innovatív technológiai eljárás kidolgozását, mely célja az illékony klórozott szénhidrogén-szennyezettség hatékony kármentesítése.

A december 5-i Magyar Közlöny szerint a technológiát a mátészalkai ipari parkban valósítanák meg, a kormány azzal indokolja a támogatást, hogy azzal a  vízkészletek megőrzését és a szennyezett területek hatékony felszámolását segítik elő. Az elvégzendő kutatás-fejlesztési feladatok helye a Magyar Optikai Művek egykori mátészalkai gyáregységének területe. A kormányhatározatban foglaltak alapján 2020-ban és 2021-ben 798-798 millió, 2022-ben 684 millió forintot terveznek fordítanak a célra a központi költségvetésből.

A mátészalkai ipari park tavaly novemberben szerezte meg a tudományos és technológiai park minősítést, a park erőssége az optikai cégek jelenlétében rejlik. 

Az 1876-ban alapított Magyar Optikai Művek sokáig jelentős, világhírű magyar iparvállalat volt, a mérőműszergyártó céget 2016-ben egy hazai befektetési csoport vásárolta vissza a német Diehl konszerntől.

MátészalkakutatáskormányMagyar Optikai Művek

Szóljon hozzá!

Hirdetés