Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sóstó elveszítheti varázsát az új szökőkúttal?

| 2020. 07. 30. | 19:15:00
Nem mindenkinek tetszik a Sóstóra tervezett monstrum.
Sóstó elveszítheti varázsát az új szökőkúttal?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi lakossági fórumról élőben tudósítottunk.

A kánikula ellenére rengetegen jöttek el a nyíregyházi városházára arra a lakossági fórumra, amelyen a Sóstóra tervezett szökőkút terveit ismertették július 30-án. Parázs vita volt a bő kétórás fórumon, szóba került az is, hogy egymilliárdba talán még egy gyerekbiztos hinta is beleférne Sóstón. 

Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója mutatta be annak a szökőkútnak a terveit, amelyet Sóstóra terveznek a a Svájci-lak és az új hotel közötti területre. A két meglévő szökőkutat kötnék össze, a Tófürdő előtti rózsakertet sem számolnák fel, hanem áttelepítenék a szökőkút két oldalára. Európai uniós forrásból készül, bruttó 992 millió forintos beruházásban. A szökőkút zenélne, fényjáték is lenne, továbbá 6-20 méter magasra lövellnének a fúvókák.

Balla Gábor szerint elég furcsa, hogy az unió ilyen furcsa ötletekre szórja a pénzt. Miért nem lehet a tóra telepíteni? Azt is gondolni kellene, akik ott laknak. Miért nem lehet az elmaradt beruházásokat rendbe tenni? – kérdezte, és sorolta: nincs rendben a Krúdy Vigadó, a Tölgyes utcán nem fér el egymás mellett két autó, nem kezdenek semmit a volt KISZ-táborral. A wc-ről még elmondta: jó, hogy van, nem ártana, ha nyitva is lenne.

A kivágásra ítélt fák között 130 éves hársfa is van. Nem fogjuk megérni, hogy újra felnőjenek. Legalább ezek maradnának meg. Próbáljunk meg olyan sóstói pályázatokat benyújtani, hogy az ebek harmincadján lévő épületeket rendbe tenni – fűzte hozzá.

Kósa Árpád kabinetvezető szerint azzal nem lehet vádolni a városvezetést, hogy ne lenne fejlesztéspárti. A Krúdy Vigadó nem az önkormányzat tulajdona. A polgármester többször presszionálta a gazdáját, hogy tegye rendbe, de az ígéretek ellenére semmi nem történt, pályázatokra vár. A lehetőségeket a város kihasználja. – Kellenek attrakciók Sóstóra, mert a turistákat ezzel tudjuk idecsalogatni. Az Év turisztikai városa lett Nyíregyháza idén. A magánszállásadók nagyon sokat profitálnak ebből – folytatta.

Racskó Tibor azt mondta, nem egy zenélő szökőkút fogja őt elvarázsolni. – Az árnyékot veszítjük el, meg kell menteni Sóstó varázsát. A hatalmas hotel szerencsére nem szakadt rá Sóstóra, ennek egyetlen oka, hogy a fák elválasztják a monstrum látványát – hangsúlyozta. Arra kérte a város vezetését, gondolják meg, kell-e ez ide. Kell-e három szökőkút egy ilyen helyre – vetette fel.

Balogh Béla a sóstói vendéáglátók szemszögéből azzal érvelt: azért beruházunk, hogy eredményes nyarunk legyen. Minden beruházás, ami a sóstóiak komfortos létét segíti, fontos. A turisták pénzt hagynak itt. Azoknak mind mind fontos, hogy pénzt generáljon a beruházás. Fontosan a fatelepítések, parkrendezések. Magam részéről azért tudom támogatni a szökőkutat – soha nem lesz egyetértés – valami olyan attrakcióra szükség van. Fontosnak tartja kitolni a szezont, hogy ne csak a nyári hónapokra korlátozódjon a szezon.

Sztankó Éva: a zöld növényeket nem szabad elpusztítani. A kórházban tarra várták a zöldfelületet, nincs semmi árnyék. Kevesebb beton, őrizzük meg Sóstó hangulatát, ez nyomasztó, ettől a szökőkúttól lehet kisebbet, szebbet, kevésbé intelligenset építeni.

Városon belüli turistának tekintem magam – mondta Magyar Péter, egy újabb hozzászóló. A mosdófejlesztéssel, csapadékelvezetéssel egyet lehet érteni. Hiányzik a lombos, zöld terület. Nekem az erdő és a ligetes, fás parkos megjelenés Sóstó. A látványterveken ez fájóan hiányzik. Elfogadom, hogy fákat ültetnek helyettük, de nem látom őket a terveken. 4-500 négyzetméteres lesz maga a szökőkút, mellette egy jelentékeny terület lesz lebetonozva.

Egyetértek azokkal, akik túlzónak tartják ezt a fajta beruházást. El kellene gondolkodni egy köztes megoldáson. A Bujtoshoz hasonlóan el lehet helyezni a vízfelületen, és a zöldfelület is megmaradna – javasolta. Abban szkeptikus vagyok, hogy aki 2-3 vendégéjszakára jön, egy ilyen szökőkútért eltöltene itt még egy hetet – fogalmazott.

Ezen a területen nyáron 50 fok lesz. Ennek a beruházásnak csak a beruházó fog örülni – mondta.

Podlovics Roland úgy reagált: 200 négyzetméterrel lesz nagyobb a térkövezett terület.

Faraga Ádám sóstói lakos: azt az érzést kelti bennem a szökőkút, hogy a várost kihozták a természetbe. A turista a természetet keresi. Debreceni egyetemistaként tapasztaltam, hogy ezek a szökőkutak nagyon erős hőmérsékletet tudnak generálni. Minél több zöldfelületet kell teremteni, a természetet hozzuk közel, azért keresik Sóstót. A gócpontokról is szólt a tó körül: rendszeres probléma, hogy a turisták a rekortánon közlekednek. Javasolta: a gócpontokon egy-egy táblát tegyenek ki, hogy ez egy futófelület. Ami már megvan, az árnyékos területet ne veszítsük el – kérte.

A Szabolcsihír kérdéseire, hogy mi lesz a szökőkúttal szezonon kívül, mibe kerül az üzemeltetése, mi lesz erős szélben, „eldőlnek-e” a vízsugarak, vagy lehet őket szabályozni, tárgyalta-e a tervtanács, mi volt a véleménye, az a válasz érkezett.

Mi lesz a szökúőkúttal, ha nem szökik? Ötletpályázatot akarunk kiírni – felelte Kósa Árpád. A működtetési költsége évente 2,8 millió forint lesz, és megnyugtatott, a vízsugár nem fog eldőlni.

Tenkely Szabolcs, a szökőkút tervezője úgy fogalmazott: egy 500 négyzetméteres vízfelület lesz, amely, az év nagy részében tud működni. Az országban egyedülálló lesz ez a szökőkút 6 és 20 méter magasra lövellnek majd a vízsugarak. Lesz egy ködfúvóka, megjelenik egy vízköd, melyen előadást, filmet lehet nézni. Teljesen automatizált a rendszer, szélérzékelőkkel ellátottak a fúvókák, szélben visszaveszi az erejét. A 22 méteres vízsugár erős, a szél nem fogja zavarni, nyilván orkán erejű szélben az automatika lezár. 

Kósda Árpád hozzátette: a tervtanácson voltak különvélemények. Nem is baj. Ott is felmerült, hogy a tóra kerüljön a szökőkút. Egy kérdező arra volt kíváncsi, lehet-e még módosítani ezen a terven. Kósa Árpád azt felelte: zöldfelületnél vagy a padoknál lehet változtatni.

Körtvélyfáy Barna szerint kurta az emlékezet. Egy egymilliárdos beruházást feltenni 28 fa miatt, azt nem lehet mérlegelni – vélte, emlékeztetve arra, őrá nem lehet mondani, hogy ne szeretné a fákat. "Belekötünk olyasmibe, amit nem gondolunk helyesnek" - mondta.

Támogatta a beruházás megvalósítását, mert szerinte erről álmodoztak Sóstón évtizedek óta.

Egy másik hozzászóló szerint el kellene gondolkodni azon, akarunk-e egy 500 négyzetméteres betonteknőt, ami az év 3 hónapjában fog működni, télen nem. Kerülgetni fogjuk, télen majd fel lehet állítani benne a város karácsonyfáját. Nyáron senki nem fog kimenni 5 percre szökőkutat nézni éjjel, mikor félóránként jár a busz.

Hatala Éva arra emlékeztetett, hogy annak idején a Kossuth térről megkérdezték a városlakókat.

Kósa Árpád úgy reagált: 2019-ben volt egy adott pillanat, amikor a város 87 pontján futott pályázat. Ez a szökőkút nincs az első öt között. Hogy csináljuk, melyikről szavaztassunk? Sóstóról csak a sóstóiakat szavaztassuk? A belvárosról a borbányaiakat is? Nehéz, ahol 11 ember összejön, nem fog megegyezni egy pad színében - mondta már sokadszor a fórumon.

Kovács Ferenc polgármester szavaira emlékeztetett egy hozzászóló: "ne a gombhoz varrjuk a kabátot". A fiatalember felhívta a figyelmet arra: finn testvérvárosunk, Kajaani tiszteletére egy bolyhos nyírt ültettek a 3 éve Finnország 100 éves évfordulójára. Védett fa, és szerinte más fák is vannak a kivágásra ítéltek között, szintén testvérvárosi kapcsolatok emlékét őrzik.

Kósa Árpád azt felelte: a fákat át fogják ültetni.

Lipcsei Ágnes tervező: "Sokan sérelmezik, hogy nincsenek döntési kompetencijuk. Minden folyamatban van egy olyan döntés, amikor lehet delegált döntést hozni. Lehetett volna megkérdezni, hogy legyen-e szökőkút, és az milyen architektúrájú. Az az érzésem, valamelyik fiókban ez a terv már megvolt.  Miért nem merült fel a járószintbe süllyesztett medence, miért nem lehet átjárható? Nem drágább. Nem vagyok zöld, de nem szeretem, amikor pongyolaként tekintenek a zöldekre. Szakmai tény, hogy 40 fa kivágása és 50 ültetése nagyon nagy veszteség. Elveszett törzsátmérő. 100 éve túl vagyunk már azon, hogy a fakivágás révén elveszett zöldfelületet nem lehet pótolni adott területen. Törzsátmérőben akkor lennénk egálban, ha 160 fát ültetnének oda. Aki felelősen gondolkodik a gyerekeiről, az ne mondja azt, hogy a zöldkérdés nem zöldkérdés. Amikor arról beszélünk, Sóstó a város gyöngyszeme, nem tudom, Sóstó melyik sarkára kell gondolni.

Minősíthetetlen a sóstói arctalanság, az ötféle kandeláber, a nyolcféle kuka, a sokféle utcabútor. Mit keres a Jófogásról vásárolt padok sora a Sóstói tó körül?" - kérdezte.

Sokan fölhorgadtak, amikor Kósa Árpád úgy fogalmazott:

„akik eljöttek erre a fórumra, azért jöttek el, mert a közösségi médiában felkészítették őket, hogy most eljövünk, és jól megmondjuk.”

Ezt a mondatot többen kikérték maguknak, mire a kabinetvezető elnézést kért. Hozzátette: kollégái úgy érzik magukat, mintha valami rosszat akarnának tenni, hiszen támadják őket. Vajon ezek a megszólalások miért nem jöttek elő, mikor a Korzó épült? – kérdezte. Erre morajlás volt a teremben.

Tenkely Szabolcs azzal egészítette ki a korábbiakat, hogy a szökőkút medencéje gránitburkolattal lesz ellátva, 40 centi mély lesz a medence. Közölte: nem fiók alján bújt meg a terv, pályázati kiírásra készült.

Podlovics Roland kiegészítette: bruttó 850 millió lesz az építésre szánt összeg. Az építkezés 2021 szeptember végére fejeződik be.

Kósa Árpád azzal zárta le a fórumot: „annyi megértést hadd kérjek a kollégáimnak, hogy higgyék el, semmi rossz szándék nincs. Annyi projektet viszünk, hogy előfordul, hibázunk”. Hozzátette azt is, tudja, azert jonnek el egy fórumra az emberek, mert fontos számukra a város. De higgyék el, hangsúlyozta, „nehezebb innen, erről az oldalról dönten”.

Az utolsó hozzászóló Szokol Tibor arra emlékeztetett: a demokrácia időigényes.

„Azért van sok hiba, mert a dolgok nincsenek kibeszélve. Ezt a lehetőséget nem lehet mellőzni, a város meg mellőzi” - fogalmazott. 

Kósa szerint viszont

"döntest nem lehet laikus emberek elé kivinni. Olyan ütemben fejlesztünk, hogy nem lehet lassítani."

Szokol Tibor ezzel szemben úgy vélte:

"nincs minden rendben ezen a teruleten. Nagyon ritka a fórum a városban. Több demokráciát!" - kérte.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés