Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sóstó: egymilliárdos szökőkút vagy több zöld?

| 2020. 08. 26. | 13:53:00
Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum az üdülőövezetbe tervezett projektről.
Sóstó: egymilliárdos szökőkút vagy több zöld?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha a nyíregyházi lakosok is másképp látják, nem épül meg Sóstón a tervezett formában a szökőkút - legalábbis ebben bízik Babosi György, a Momentum városi elnöke, nyíregyházi közgyűlési tagja.

Az ellenzéki képviselő augusztus 26-án a szökőkút tervezett helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: júliusban véletlenül jutott tudomásukra, hogy a város 1 milliárdos forrásból szükőkutat szeretne építeni Sóstóra oda, ahol most nagyobb részt zöld, ligetes-fás terület van. Tájékoztatást kértek a vároházától a tervezett projektről. A megbeszélésre 21 képviselőből 5 ment el. Ezt követően lakossági fórumot is tartottak a városházán, amelyre viszont már jóval többen voltak kíváncsiak.

[Beillesztett cikk: Sóstó elveszítheti varázsát az új szökőkúttal?]

Babosi György véleménye szerint - mint fogalmazott -, ha azon a fórumon nem vettek volna részt az anyagilag érdekelt vállalkozók, az elképzelésnek nem lett volna támogatója.

[Beillesztett cikk: Nyíregyháziak megakadályoznák a sóstói fák kivágását]

A képviselő elmondta: a Momentum szeretne visszacsatolást kapni a nyíregyháziaktól, támogatják-e a sóstói szökőkút megépítését, ezért aláírásgyűjtést szerveznek. Az aktuális helyszínekről a honlapjukon fognak tájékoztatni.

A greeninfo.hu által közzétett látványterv szerint így nézne ki a sóstói szükőkút

Csipkés József a Momentum megyei elnöke, a Nyíregyházi Klímakör vezetője azzal folytatta, hogy naponta halljuk: küzdünk a migrációval, Sorossal, koronavírussal, bár utóbbival kapcsolatban nem sokat hallunk arról, minek a következménye. Kevés szó esik arról, hogy a klímaváltozással a vadon élő állatok élettere is megváltozott.

Mit tehet a "kisember" a klímaváltozás ellen? - tette fel a kérdést. Majd válaszolt: szeklektíven gyűjti a hulladélot, és lekapcsolja a villanyt, ha nincs rá szüksége. Hozzátette ugyanakkor: minél nagyobb a közösség, annál inkább elvárható a felelősségteljes gondolkodás.

Más városokban bontják a betont, és fát ültetnek. Nyíregyházán fát vágnak, hogy betonozhassanak - mondta. Példának hozta a sidney-i operaházat, amely mellé - mint felidézte - az 1960-as években mélygarázst terveztek, de a projekt megbukott a munkások ellenállásán, akik nem akarták kivágni a fákat.

Véleménye szerint Nyíregyházán az attrakció a fontos, a "kenyeret és cirkuszt". Véleménye szerint annak származik anyagi haszna a szökőkútból, aki megépíti. A tervtanácson átment a terv, de az építész szakma nem áll ki egyöntetűen mellette. Úgy fogalmazott: olyan építészekre van szükség, akik nem problémákat gerjesztenek, hanem problémákat oldanak meg.

A Momentum a láncfűrészek ellen foglal állást. Nem a fák hűlt helyét akarják védeni a városban, hanem a fákat. Azt kérik, mielőtt beindítanák a láncfűrészeket, gondolják át újra a tervet.

[Beillesztett szavazás: Ön támogatja egy új szökőkút megépítését Sóstón?]

A párt a nyíregyházi közgyűlési tagján keresztül a Momentum azt kéri a város vezetésétől:

  • vegye újból napirendre a sóstói tervet
  • tájékoztassa, a lakossági fórumon elhangzott észrevételek közül mit épéítettek be a tervbe
  • a város soron kívül alkossa meg zöldfelületi koncepcióját.

Csipkés József bejelentette: a párt létrehozta a Nyíregyházi Klímakört.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés