Keresik a nyíregyházi élményfolyó megvalósítóját

Szabolcsihir.hu

2021.01.04. 16:55

Keresik a nyíregyházi élményfolyó megvalósítóját
A Gav-Art Stúdió egy 2018-as – számukra első díjat hozó – tervpályázat során ilyennek képzelte el a „nyíregyházi jégkorszak” főépületét

Állatkerti fejlesztések: újabb ajánlatkérések.

Hirdetés

Hirdetés

Több kifutó mellett a Nyíregyházi Állatparkba tervezett új, vizes látványosság kivitelezőjét is keresi már a beruházó önkormányzat. A „jégkorszak állatbemutató” néven futó projektben patagóniai oroszlánfókák, hegyi kecskék, szarvasok, farkasok és nagymacskák számára is kifutó épül, röpdével, valamint egy flume ride nevű, csónakon bejárható vizes csatornával.

A patagóniai oroszlánfókákat bemutató épület alapvetően az állatok kiszolgálását, szálláshelyét szolgálja majd, a közönség az emlősöket a külső kifutókban láthatja. Az említett „élményfolyó” révén az állatok közvetlen közelről is megtekinthetőek lesznek. Ami az élményfolyót illeti, az indítás után emelőszerkezet húzza föl négyszemélyes csónakokat a „Jégkorszak” főépület teteje fölé. A csatornában kis lejtéseknek köszönhetően haladnak majd előre a vízi járművek, majd egy 8 méteres lesiklással fordulnak bele a fékezőtóba. A terepszinten az orka öböl élménye után az oroszlánfókák külső kifutójának megközelítése biztosítja a folyamatos élményt

– írják a projekt ismertetőjében. A csónak a hegyi kecskék hidja alatt átfutva ér vissza a kiindulási pontra.

A hegyikecskék és Dall juhok kifutóját egy épített vasbeton falszerkezetre kialakított sziklafal fogja képezni. Mindezek megvalósítására 24 hónapja lesz a kivitelezőnek. 

Jégkorszak mint látványosság

A Nagyröpdében madarak és nagymacskák lesznek láthatók. A kifutókat a magasban kifeszített acélháló fedi le, alatta az adott élőhelynek megfelelően kialakított belső térrel. Az építmény körbejárható lesz. A kivitelezési idő 12 hónap. 

Ennél rövidebb időn belül, 8 hónap alatt megépülhet az új farkaskifutó. 

Az említett beruházások megvalósítása iránt érdeklődő cégeknek január 26-ig kell ajánlatot tenni.

Ami a fejlesztéseket illeti, a Jégkorszak főépületére (pingvinek, jegesmedvék, sarki rókák, nyércek kifutója, sarkvidéki klímakamra, kiszolgáló létesítmények stb.) kiírt ajánlatkérés ismereteink szerint még nem zárult le. 

Tudható viszont, hogy az Indiaházat, az afrikai madárröpdét és a raktárépületeket magában foglaló beruházás esetében a nettó 636 millió forintos kivitelezési költség műszaki szempontból indokolt pótmunkák miatt 14 millió forinttal emelkedett egy decemberi szerződésmódosítás következtében (a kivitelező a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt.).
Nyíregyházaönkormányzatállatkertberuházásközbeszerzésjégkorszak

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés