Tovább kúszik felfelé a nyíregyházi Jégkorszakra ára

Szabolcsihir.hu

2021.04.18. 16:02

Tovább kúszik felfelé a nyíregyházi Jégkorszakra ára
A jegesmedvék nem bánkódnak majd, új medencét kapnak (Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook)

Az állatkerti beruházás sokkal többe kerül, mint azt az elején gondolták.

Hirdetés

Hirdetés

Bruttó 3,2 milliárd forint többletforrásban részesíti a kormány a Nyíregyházi Állatpark Jégkorszak első ütemének megvalósítását. Az erről szóló kormányrendelet április 16-án jelent a Magyar Közlönyben. E szerint a pénz a Modern Városok Program jogcímén érkezik és idén folyósítják.

Ez így érhetőbbé teszi azt, hogy a nyíregyházi önkormányzat idén februárban miért vonta vissza a kétfelé bontott első ütem második részéhez kapcsolódó ajánlatkérést, majd miért jelentette meg áprilisban újra

A Jégkorszak egy olyan látványos, egyebek mellett részben vízi úton is bejárható állatkifutókat, interaktív bemutatókat magában foglaló, különleges épület lesz, amely a jeges vidékek élőlényeit hozza közel a látogatókhoz.

A beruházásnak már az első ütemét is ketté bontották. Az első részében kap helyet például az új jegesmedve medence, a pingvinek, a sarki rókák, a nyércek kifutója, hat akvárium és egy étterem. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárásban a helyi Ke-Víz 21 Zrt. nettó 6,29 milliárd forintos ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek, a szerződést tavaly decemberben megkötötték. 

A második részt illetően még tart az ajánlatkérés; a majdani kivitelezőnek az oroszlánfókák, a hegyi kecskék és a szarvasok kifutójával, egy úgynevezett flume ride-al, nagyröpdével, valamint nagymacskák és farkasok számára kialakítandó élőhellyel kell számolnia. Feltehetően erre nyújtja a kormány mostani 3 milliárdot meghaladó többletpénzt.

A Jégkorszak megvalósítását 2017 körül még körülbelül 4 milliárd forintban határozták meg. 2021-ben kijelenthető, hogy a beruházás – bruttóban – meg fogja haladni a 10 milliárd forintot. 

RaL

NyíregyházaállatparkkormányberuházásközbeszerzésModern Városok Programjégkorszak

Hirdetés

Szóljon hozzá!