Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a híres, nyíregyházi festőművész

| 2021. 06. 20. | 12:13:00
77 évet élt.
Elhunyt a híres, nyíregyházi festőművész
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életének 77. évében elhunyt Horváth János nyíregyházi festőművész - tudatta a gyászhírt családja június 19-én. Utolsó tárlata Út 2 címmel 2019-ben, a nyíregyházi Városi Galériában volt, ahol feleségével, H. Németh Katalin grafikusművésszel közösen állították ki munkáikat. 

Horváth János 1964 és 1969 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mestere Szentiványi Lajos volt. 1969-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola mesterképzőjét végezte el. Nyíregyházán telepedett le, 1970-től a nyíregyházi Bessenyei Tanárképző Főiskola tanársegéde, később docense lett. Fontos szerepet vállal a megyei művészeti élet szervezésében és képzőművészeti szakkörök irányításában. 1997-ben elvállalta a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatának vezetését.

Aktív tagja és szervezője volt a megyei művészeti életnek. Számos művésztelepen dolgozott, többször vezetőként is: 1971-ben makói Nemzetközi Művésztelepen, 1974-75-76-ban a Sóstói Művésztelepen. 1971 és 1985 között a tuzséri alkotótábort, 1990 és 1997 között a Hejcei Műhely-Művésztelepet, 1996-tól a Monoki Nemzetközi Alkotótábort, 1996-97-ben a Nádudvari Nemzetközi Művésztelepet vezette. Festészete fokozatosan távolodott el a természetelvűségtől. Absztrakt kompozícióit a korábbi műveinél is megfigyelhető lendületesség és választékos színhasználat jellemzi. Egyéni szín- és fényeffektusok dinamikus alkalmazásával növeli munkáinak kifejezőerejét.

Tanulmányúton járt több kelet-európai országban, valamint Olaszországban, Németországban. 1971 óta szerepel kiállításokon. Számos egyéni tárlata volt Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Írországban. A nyíregyházi Őszi, a debreceni Nyári Tárlatok, az egri Akvarell Biennálé és a megyei csoportos tárlatok aktív résztvevője, emellett szerepelt a Vigadó Galériában, a Petőfi Csarnokban, Ungváron, Körmöcbányán, Nagybányán, Debrecenben. Művei több múzeumban megtalálhatóak (Debrecen,
Kisvárda, Nyírbátor, Sátoraljaújhely, Nyíregyháza, Ungvár, Vaja).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés