Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gombát szedett, majd hiába vitte a nyíregyházi piaccsarnokba

| 2022. 05. 24. | 16:38:00
Olvasónk panaszolta: nem találta szokott helyén a szakértőt.
Gombát szedett, majd hiába vitte a nyíregyházi piaccsarnokba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem volt gombavizsgálat május 21-22-én a nyíregyházi piaccsarnokban – panaszolta egy olvasónk, aki sérelmezte, hogy a hétvégén gyűjtött gombáját nem tudta szakértővel megvizsgáltatni, így nem is merte elfogyasztani. Hozzátette: a piaccsarnokban egyébként a gombavizsgálati helyen volt egy tájékoztató levél is, melyből kiderült, hogy aznap nincs gombaszakértő.

Fotók: olvasónktól

Olvasónk aggályosnak találta, hogy nem volt gombavizsgáló a csarnokban, mert szerinte ez kötelező feladata a piac üzemeltetőjének. A be nem vizsgált gomba elfogyasztása pedig akár tragédiához vezethet – jegyezte meg.

A Szabolcsihír megkereste Kovalecz Róbertet, a NYÍRVV Nonprofit Kft. piac és vásártér-üzemeltetési ágazatvezetőjét, aki érdeklődésünkre megerősítette, valóban nem volt gombaszakértő május 21-23. között a csarnokban.

Viszont nem is volt gombaárusítás ezeken a napokon. Egy kisszámú, állandó kör árul a nyíregyházi csarnokban szedett gombát, s valamennyiüket tájékoztatták arról, hogy az említett napokon nem lesz gombavizsgálat, így árusítás sem – mondta az ágazatvezető. Hozzátette: – aki a piacon szedett gombát akar árulni, csak gombaszakértő jelenlétével, tudtával, igazolásával teheti meg. Ha nincs a piacon gombaszakértő, gombaárusítás sincs.

Nekünk, a NYÍRVV-nek a szakmai alapokat kell biztosítani az árusításhoz, erre vonatkozik a kötelezettségünk - folytatta Kovalecz Róbert. Természetesen megvizsgálják a lakosság által szedett gombát, ha azt kérik, de ez nem kötelességük. Egy-két nap tárolás után is meg lehet vizsgáltatni a szedett gombát, nem romlik meg, s csak azután fogyasztani. Az irodavezető megjegyezte: egyébként most nincs gombaszezon, a dömping majd augusztus-októberben lesz, ezzel együtt a természetesen lesz szakértő folyamatosan a piacon.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés