Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csehországból érkeztek a Nyíregyházi Állatpark új lakói

| 2023. 04. 26. | 21:39:00
Már látogatóink is megtekinthetik a vörös hiúzokat.
Csehországból érkeztek a Nyíregyházi Állatpark új lakói
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vörös hiúz (Lynx rufus) tenyészpár érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A korábban a plzeni állatparkban élő egyéves hím és nőstény eleinte elég tartózkodó volt az új lakóhelyén, de a tavaszi napsütés lassan kicsalta az állatokat a külső kifutórendszerbe, így már a látogatók is megtekinthetik őket – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője április 26-án az MTI-vel.

A szakember elmondta, a parkban eddig élő hiúzokat Csehországba szállították szaporítási-vérfrissítési célból, az ő helyükre érkezett a tenyészpár. Az állatoknak egyelőre nincs nevük, gondozóik tulajdonságaik alapján választanak nekik majd cseh, esetleg indián nevet.

A vörös hiúz ma élő hiúzfajok legkisebbike, a házi macskánál mindössze kétszer nagyobb. A faj alapszíne általában barnásvörös, innen ered a latin és a magyar neve. A hiúzféléknél általánosan megfigyelhető a mellsőnél jóval hosszabb hátsó láb ennél a fajnál a legkevésbé jellemző és a hiúzoknál jellegzetes szőrrojt is csupán három centiméter hosszú, esetleg néha hiányozhat. Természetes élőhelye Kanada déli részétől az Amerikai Egyesült Államokon keresztül Mexikóig húzódik, a sivatagokon kívül szinte minden élőhelyen előfordul. Azokat a területeket kedvelik, ahol van takarás, így be tudja cserkészni áldozatát, vagy el tud rejtőzni. Elsősorban öt kilogramm testsúly körüli zsákmányokat ejt el lesből támadva, territóriumát ürülékkel, vizelettel és karmolásnyomokkal tartja fenn.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés