Hirdetés

Hirdetés

Balesetveszélyesek, ezért kivágnak 20 fát a Blaha Lujza sétányon

szabolcsihir.hu

2023.05.25. 12:43

Balesetveszélyesek, ezért kivágnak 20 fát a Blaha Lujza sétányon
(Fotó: google)

A nyíregyházi fasor egyedeit a szakemberek egyesével felmérték.

Hirdetés

Május 30-án elkezdődik a Blaha Lujza sétány jegenyenyár fasor rekonstrukciójának első üteme a balesetveszélyes fák eltávolításával – tudatta az önkormányzat. A NYÍRVV Nonprofit Kft., mint a közterületi zöldfelületek kezelője kedden, szerdán és csütörtökön fakivágási/faápolási munkálatokat végez a sétány északi és déli oldalán.

A fasor egyedeit a szakemberek egyesével felmérték.

Vizuális és műszeres vizsgálatot végeztek, amellyel kimutatták, hogy előrehaladott korhadás és odvasodás áll fenn, feltehetően korukból és a kedvezőtlen élőhelyi viszonyokból fakadóan. A vegetációs folyamat beindulásával láthatóvá váltak a lombkorona száradásos folyamatai is, és mivel ezek a fák fokozott balesetveszélyt jelentenek a gyalogos- és gépjármű forgalomra, valamint a parkoló járművekre egyaránt, ezért szükségessé vált kivágásuk.

A fakivágás összesen 20 fát érint, melynek pótlása 37 db előnevelt oszlopos habitusú fa ültetésével történik az őszi időszakban (mivel a nyári meleg és a légköri aszályos időszakok csökkentik a fák eredési potenciálját).

A fasor megmaradó egyedeinek egészségi állapotát veszélyeztető folyamatait ápoló célzatú kertészeti beavatkozásokkal lassítják. A fakivágás során az érintett Blaha Lujza sétányon forgalomkorlátozást vezetnek be, a munkavégzés ideje alatt (06:00-14:00 között) az átmenő forgalom megszűnik. Kérik az arra közlekedők türelmét és megértését!

A jegenyenyárt (Populus nigra 'Italica') a 17. században nemesítették Lombardiában. Toronyszerű, gyors növésű, harmincöt méteres magasságot is elérő alakja miatt volt népszerű sokáig. A jegenyenyár a légszennyezést kevéssé toleráló, rövid életű, a betegségekre és kártevőkre meglehetősen érzékeny fafaj. A gyors növekedési üteme miatt fája törékeny, nagyobb viharokban könnyen letörnek a hajtásai. Sekélyen gyökerezik, emiatt a dőlésveszély és az építési munkálatoknak való kitettsége fokozott. A termőhelyi adottságoknak és az ártalmakkal terhelt urbanizált környezetben (sózás, légszennyezés, út és közmű építések stb.), a fákra gyakorolt negatív hatások az idő előrehaladtával fokozódnak és kihatnak a hosszútávú megtarthatóságára.
Nyíregyházafaápolás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés