Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első versenyén diadalmaskodott a nyíregyházi szervátültetett

| 2023. 05. 05. | 10:20:00
Ausztráliában mutatta meg bowlingtudását.
Első versenyén diadalmaskodott a nyíregyházi szervátültetett
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szervátültetettek Világjátékán a tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet harcoltak ki a magyarok.

A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett Világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet.

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé:

  • 8 éve veseátültetett dobóatlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg,
  • Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

Nyíregyházi siker

A sikeres magyar versenyzők között egy Nyíregyházán élő májátültetett sportoló is szerepelt:

Balogh Sándor Attila Nyíregyházán él, két leánygyermek boldog édesapja. Sikeres cégvezető, mellette szabadidejében kreatív dolgokkal szeret foglalkozni: hordókból fotelt, biciklifékből akasztót és egyéb bútorokat készít magának és másoknak.

1989-ben derült ki az autoimmun májbetegsége, majd 10 év múlva szükségessé vált a májtranszplantáció, mely 1999 augusztusában történt meg. 

Idén lesz 24 éve, hogy új életet kapott, amiért örökre hálás lesz az ismeretlen donornak, az orvosainak, ápolóinak és családtagjainak is.

2018 óta bowlingozik és már az elején megszerette annyira, hogy komoly tervekkel járt edzésre. Emellett később a dartsot is megpróbálta és megszerette, így azóta azt is rendszeresen gyakorolja.  Hazai versenyeken már többször megmérette magát sikerrel, de nemzetközi versenyen még nem vett részt, ez a Szervátültetettek Világjátéka volt élete első nagy versenye.

Az ausztráliai világjátékon az egyéni bowling versenyen – erős mezőnyben, fegyelmezett, pontos játékkal – bronzérmet szerzett. A bowling verseny második napján a párosok versenyén – szívátültetett bowling párjával, Juhász Zoltánnal – a dobogó legfelső fokát álmodták meg maguknak: az álmok valóra várnak! Sikerült aranyérmet szerezniük.

Sándor nagyon büszke a teljesítményére, de nem felejti el, hogy ki volt a legnagyobb segítsége az életben: az édesapja állt mindig mellette és biztatta, még akkor is, amikor a legnehezebb időszakát élte az életének. December óta már nem tudja a mindennapokban támogatni, de Sándor tudja, hogy most is vele van. Ezt a versenyt és ezt az aranyérmet az ő emlékének ajánlotta.

Balogh Sándor élete első nemzetközi versenyét összesen 1 bronzéremmel és 1 aranyéremmel zárta és boldogan készül a jövő évi – Portugáliában megrendezésre kerülő – Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés