Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

27 milliós bírság a horgászok védelmében

| 2023. 04. 13. | 13:33:00
A Top-Fish 2011 Kft. a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette.
27 milliós bírság a horgászok védelmében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedő Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimum-árait; a GVH Versenytanácsa 27 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

A GVH április 13-i közleménye szerint 2021 nyarán indítottak eljárást a Top-Fish 2001 Kft.-vel szemben, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán. A vizsgálat alapján a társaság jogsértően határozta meg termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait a kiskereskedőknek. Az általa "ajánlott" viszonteladói árak betartását folyamatosan ellenőrizte, és a beszállítás felfüggesztésével fenyegette azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon.

A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között - hangsúlyozta a versenyhivatal.

A horgászcikk-nagykereskedő a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős - hazai és uniós - jogalapon folytatta le, amelyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A tájékoztatás szerint a cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli, hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen tudta mérsékelni a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot – jelezte a GVH.

Hirdetés
Hirdetés