Hirdetés
Hirdetés

Győzelemmel mutatkozott be a Nyíregyháza az NB I-ben

Szabolcsihír | 2024. 07. 26. | 22:14:11
Jó iramú, változatos mérkőzésen a Győrt győzte le 2-1-re.
Győzelemmel mutatkozott be a Nyíregyháza az NB I-ben
Két gólt rúgott a Szpari (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz év után ismét a legmagasabb osztályban szerepel a Nyíregyháza. Pályaválasztóként, mégis idegenben kezdte a 2024-2025. évi bajnoki meccssorozatot a Nyíregyházi Spartacus FC. Az OTP Bank Liga első osztályában, mégpedig az NB I másik újonca, a Győri ETO ellen. Mivel Nyíregyházán az új Sóstói Stadionnak a használatbavételhez még hiányzik néhány engedély, a Szpari pályaválasztóként Mezőkövesden, a városi stadionban fogadta ellenfelét július 26-án este.

A csapatok a drukkerek hangos biztatása mellett vonultak a pályára, majd Erdős József sípjelére a zöld alsóban, fehér felsőben játszó Győr indította útjára a labdát. A Nyíregyháza kék alsóban és piros-kék csíkos felsőben játszott. Az első percben már szögletet rúghatott a dunántúli csapat, a beívelt labdát az ötös sarkáról a kapu fölé fejelte az érkező játékos, utána azonban lendületes támadásokat vezetve egy-egy győri villanást leszámítva a Nyíregyháza irányította a játékot. A fölényt azonban labdabirtoklásban, szögletekben, bedobásokban és szabadrúgásokban lehetett csak mérni. Ami viszont szembetűnő volt, a piros-kékek lelkes, a csapattársak egymást segítő játéka. A pörgős, olykor ötletes játéknak azonban csak a közönség tapsa volt az eredménye, 20 perc elteltével sem sikerült gólhelyzetet összehozni a pályaválasztóknak, pedig a széleken nem egyszer sikerült a védők mögé kerülniük. A félidő közepétől jöttek a távoli lövések. Egyik alkalommal Kovácsréti tűzte kapura 18 méterről a labdát, az megpattant egy védőn, és így hagyta el a játékteret. A VAR-szobából azonban jelezték, lehetséges büntető, Erdős percekig beszélt kollégáival és a képernyőn is visszanézte az esetet, Boldor kezéről pattant le a labda, majd a pályára visszatérve a büntetőpontra mutatott.

A tizenegyest a 29. percben Kovácsréti a kapu bal oldalába lőtte. Igaz, Gyurákovics érezte az irányt. (1–0)

A gól után megérkezett a játékba a Győr is, a mezőnyben letámadással próbálták tompítani a Szpari rohamait. Ám hiába a megszerzett labda, az akciók vagy az ellenfél térfelén veszítettek lendületet, vagy a kapu előtt tömörülő védőkkel nem tudtak mit kezdeni a zöld-fehérek. A félidő hajrájára az ismét egyértelmű nyíregyházi fölény mellett durvább szabálytalanságok miatt is szólt a síp. Az öt perc hosszabbításban a Győrnek is akadt egy helyzete, Lukic kapáslövése a kaputól 8 méterre nem sokkal ment el a bal kapufa mellett.

A második félidőre kettős cserével próbált lendületet vinni csapatába a Győr edzője. Nem is eredménytelenül, hiszen kiegyenlítetté vált a játék, itt is, ott is eljutottak a kapu előterébe a játékosok. Mi több, újabb percek elteltével már a vendégek voltak veszélyesebbek. Az 55. percben azonban már ismét Gyurákovics hálójában táncolt a labda.

Egy villámgyors bal oldali kontra végén Gresó Bekéhez továbbította a labda, aki 13 méterről a kifutó kapus mellett a kapu bal oldalába lőtt. (2–0)

Az újabb Szpari gól semmit sem változtatott a meccs képén, a csapatok minden erőt, technikai és taktikai tudást bevetettek a gólszerzés érdekében. Ez pedig hazai viszonylatban igencsak élvezetes játékot eredményezett. Meg kell azonban jegyezni, a spori hagyta is játszani a csapatokat, szem előtt tartva, hogy a foci egy kemény és férfias sport. A félidő közepére ismét a győriek kerültek fölénybe, Fejérnek nem egyszer kellett bravúrral védenie a szögletek utáni közeli fejeseket vagy éppen a távoli lövéseket. Ezekben a percekben a Szpari védői nem mindig álltak a helyzet magaslatán, nem tudták lekövetni a támadók gyors játékát. A 70. perctől enyhült a nyomás a Nyíregyháza kapuján, ebben része volt két súlyos győri szabálytalanságnak is. A meccs feszült hangulatát jellemzi, hogy Erdős a vendégek vezetőedzőjének is kiosztott egy sárga lapot.

A 78. percben góllá érett a Győr fölénye, Krivokapics két szép csel után 18 méterről megeresztett lövése csapódott a felső léc alá. (2–1)

A szépítő gól után is inkább a Győr játékában volt a találat. A Nyíregyházánál előjöttek az időhúzás klasszikus elemei, mint a begörcsölő láb, lassan elvégzett bedobás, komótos cserék. Ezekkel sikerült mérsékelni a vendégek támadásainak erejét, sőt ismét el-eljutottak az ellenfelük kapuja előterébe. Az ötperces hosszabbítás lüktető játékot hozott, újabb gól azonban nem született.

Mesterszemmel

Tímár Krisztián (Nyíregyháza): Tudtam, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, boldogok vagyunk, hogy három ponttal gazdagodtunk. Sikeréhes volt a csapatom, de a 68. perc környékén elfogytunk erőben, bele kellett nyúlni a mérkőzésbe. Mi diktáltuk a tempót, ebbe elfáradtunk, de láttam a csapatban a szívet, a lelket. Ha erőnlétileg erősebbek leszünk, akkor végig bírjuk a mérkőzéseket. Nagyon jó a csapategység, és bízom benne, hogy nemcsak a labda nélküli, hanem a labdás játékunk is jobb lesz.

Borbély Balázs (Győr): Nem kezdtük rosszul a mérkőzést, utána visszaestünk. Idegesen játszott a csapatom. A szünetben két cserével frissítettük a csapatot. A második félidőben sokkal jobban játszottunk. A cserék jól álltak be. Már nagyobb volt az önbizalmunk, tudtuk játszani a játékunkat, a második gólt azonban a legrosszabbkor kaptuk.  

OTP Bank Liga, 1. forduló:
Nyíregyháza Spartacus FC-ETO FC Győr 2-1 (1-0)
Mezőkövesd, Városi Stadion, v.: Erdős
gólszerzők: Kovácsréti (28., 11-esből), Beke (55.), illetve Krivokapic (78.)
sárga lap: Jokic (85.), Kovácsréti (94.), illetve Gavric (59.), Bitri (70.), Csontos (83.), Krivokapic (94.)
Nyíregyháza Spartacus FC: Fejér - Farkas Be. (Navratil, 59.), Alaxai, Temesvári (Jokic, 82.), Nagy B. - Nagy D., Rjaskó, Kesztyűs (Tamás, 82.) - Kovácsréti, Beke (Babic, 75.), Gresó (Pinte, 59.)
ETO FC Győr: Gyurákovics - Vera, Szépe (Bitri, a szünetben), Boldor, Csontos - Tóth R. (Krivokapic, 61.), Skvarka, Anton (Ntsama, 89.) - Kröhn (Gavric, a szünetben), Lukic (Farkas Ba., 68.), Bumba

A tabella
H.CsapatM.Gy.D.V.LG.KG.GK.P.
1NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC11002113
2MTK BUDAPEST11001013
3DVSC00000000
4DVTK00000000
5FEHÉRVÁR FC00000000
6FERENCVÁROSI TC00000000
7KECSKEMÉTI TE00000000
8PAKSI FC00000000
9PUSKÁS AKADÉMIA FC00000000
10ÚJPEST FC00000000
11ETO FC GYŐR100112-10
12ZTE FC100101-10
Hirdetés
Hirdetés