Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz-KDNP lesz a legerősebb a vármegyei közgyűlésben

Szabolcsihír | 2024. 06. 10. | 01:08:17
A Mi Hazánk nyerte a második legtöbb mandátumot.
A Fidesz-KDNP lesz a legerősebb a vármegyei közgyűlésben
A vármegye címere (Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vármegyei közgyűlésekbe az önkormányzati képviselőket a választópolgárok vármegyei listákról választják meg. Minden vármegye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város, esetünkben Nyíregyháza, valamint a főváros, ahol külön választást tartottak. A vármegyei listákra külön, szürke keretű szavazólapon lehetett szavazni úgy, hogy a választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választhatott.

Szűkebb pátriánkban a Seszták Oszkár János vezette Szabolcs megyei Fidesz-listára szavaztak a legtöbben, a voksok 62,49 százalékát megszerezték.

A Mi Hazánk a szavazatok 15,19, az Összefogás Megyénkért a 9,72, a DK a 9,18, a Nyírségi Civil Kontroll a 3,41 százalékát kapta.

A Fidesz-KDNP 17, a Mi Hazánk 4, a DK és a Összefogás Megyénkért 2-2 képviselőt küldhet a megyei közgyűlésbe a következő ciklusban.

A vármegyei listák a leadott szavazatok arányában kapnak mandátumot, de nem szerezhet mandátumot annak a jelölőszervezetnek a listája, amelyik nem szerezte meg a vármegyei listákra leadott érvényes szavazatok 5 (több jelölőszervezet esetén 10, illetve 15) százalékát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés