Hirdetés

A HPV elleni oltással a gyerekek védelme a cél

| 2022. 09. 10. | 12:17:00
Továbbra is ingyenesen kérhető.
A HPV elleni oltással a gyerekek védelme a cél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A szülők szeptember 12-ig kérhetik gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást –emlékeztetett a helyettes országos tisztifőorvos szeptember 9-én, pénteken Debrecenben, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón. Surján Orsolya jelezte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezeli a nemzeti immunizációs programot, amelynek 2014 óta része a HPV elleni védőoltás, 2018-tól alkalmazzák a kilenc komponensű, nagy védettséget jelentő vakcinát, 2020 óta pedig a fiúk számára is elérhetővé tették a védőoltást – írja az MTI.

– A vakcinát a fiataloknak a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni, ezért az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást hétfőig – mondta Surján Orsolya, kérve a szülőket, hogy minél többen tegyék ezt meg a gyerekeik védelmében.

Hozzátette: akik hétfőig jelentkeznek a védőoltásra, az első vakcinát októberben, a másodikat jövő év tavaszán kapják meg. Jelezte azt is, hogy a világon több 100 millió védőoltást adtak már be, komolyabb mellékhatást nem, némely esetben csak helyi mellékhatást tapasztaltak.

Surján Orsolya kitért arra, hogy egyre több 18 éves fiatal – akiknek a szülei korábban nem kérték a védőoltás –, most szeretné beadatni a vakcinát. Hozzáfűzte, számukra is szeretnének olyan programot indítani, hogy ingyenesen juthassanak hozzá a védőoltáshoz.

Krasznai Zoárd, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke elmondta: az idei kongresszusuk mottója a fiatal lányok egészségprevenciója is lehetne, hiszen a színes tudományos program ezen fő irányelv köré csoportosul. A rendezvényen a sikeres HPV elleni korosztályos védőoltás programnak és a HPV elleni küzdelemnek külön szekciót szerveztek.

Hirdetés