Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kegyelmi botrány miatt maradhat el a Debrecenbe tervezett református egységnap

Cívishír | 2024. 04. 12. | 15:43:38
Nagy a feszültség.
A kegyelmi botrány miatt maradhat el a Debrecenbe tervezett református egységnap
A Nagytemplom Debrecenben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jól jellemzi a Magyarországi Református Egyházon belül kialakult drámai szétszakítottságot, megtörtséget, hogy a 2009 óta rendszeresen megtartott egységnapot nem tartják meg a szervezők. A Szemlélek értesülései szerint szűkebb fórumokon már nem is csinálnak titkot a program lemondásából, az információ szerint pedig a döntésnek egyértelműen köze van a kegyelmi botrány miatt a hazai református egyházon belül kialakult feszültséghez.

Pedig január végén még arról számolt be a reformatus.hu, hogy jól haladnak az esemény előkészületei.

Az előkészítő alkalmon Sógor Csaba, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Kárpát-medencei és diaszpóraosztályának vezetője így fogalmazott: „Főgondnokként vagy püspökként, de presbiterként vagy lelkészként is lehet, hogy szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mennyire vagyunk hitelesek: Isten igéje szerint cselekszünk, beszélünk, az ő Igéjét hirdetjük, vagy magunktól szólunk?”

A Magyar Református Egység Napját először 2009. május 22-én tartották – aznap mondták ki a Kárpát-medencei magyar református részegyházak alkotmányjogi egységét. Idén május 25-én – öt év után ismét – Debrecen lett volna az ünnepi találkozó házigazdája.

A református egységnap elmaradása beszédesen illeszkedik abba az elszomorítóan válságos folyamatba, amelynek részeként keresztelőket mondanak le, sorra lépnek ki egyháztagok a reformátusok közösségéből, van, akit retorzió ér, s olyanok is vannak, akik egészen addig felfüggesztették a református egyházat szolgáló tevékenységüket, amíg a vallási vezetők megnyugtató megoldást nem találnak a Balog Zoltán által előidézett hitelességi krízisre – írja a Szemlékek április 12-i cikkében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés