Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A NAV már elkészítette a bevallást, önnek csak ellenőriznie kell

| 2017. 03. 09. | 15:07:00
Kétnapos tanácskozást tartanak a szakemberek.
A NAV már elkészítette a bevallást, önnek csak ellenőriznie kell
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első két hónapban csaknem 5 milliárd  forinttal nőtt Magyarország uniós vámbevétele és 4,3 milliárd forinttal több általános forgalmi adó (áfa) folyt be az államkasszába annak eredményeként, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számos egyeztetést folytatott a távol-keleti ügyfelekkel, hogy hozzák Magyarországra a vámkezelést - mondta a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár az 5. Nemzeti adó- és vámkonferencia csütörtöki, debreceni megnyitóján. 

Molnár Tamás hangsúlyozta: az a kedvező, ha Magyarországon végeztetik el a vámkezelést azok, akik itt akarnak kereskedni.  A helyettes államtitkár kitért a vámrendszer megújítására is, szerinte érdemes elgondolkodni egy egységes, központosított irányítás alá szervezett rendszer kialakításán.

Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV adóügyi főigazgatója előadásában kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a  magyar adózás történetében, hogy idén először a magánszemélyeknek a NAV készíti el az adóbevallás tervezetét.

Ehhez március 15-től az interneten, az ügyfélkapun keresztül lehet hozzáférni.

Az adózó a tervezetet módosíthatja, kiegészítheti - mondta, hozzátéve, hogy akik viszont semmilyen visszajelzést nem tesznek, azoknak ez a tervezet május 22-én adóbevallássá válik.

Továbbra is lehetőség van azonban arra, hogy az ügyfél papíron is megkapja a tervezetet, ez telefonon, sms-ben vagy személyesen március 15-ig kérhető, azt követően viszont már csak az ügyfélszolgálati irodákban igényelhető - fűzte hozzá.   

Jó ötlet volt az ekáer

Polcz Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendészeti főigazgatója a 2015. január elsején bevezetett elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) tapasztalatairól az MTI-nek elmondta:

hatására egyértelműen tisztult a piac.

Példaként említette az acélipart és a tejipart, ahol a jogtalan áfa-visszaigénylések száma jelentősen csökkent. Emlékeztetett: Magyarország az Európai Unióban elsőként vezette be az áfacsalások kiszűrésének ezt a módszerét, és elmondta, hogy több tagország is érdeklődik a rendszer bevezetése iránt. Hozzátette: az ekáer finomítása tovább folytatódik, és jogszabály-módosításokkal, informatikai fejlesztésekkel egy komplex ellenőrzési rendszer kiépítését tűzték ki célul. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés