Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A villanyszereléshez használatos kábelek fajtáiról dióhéjban

| 2022. 11. 30. | 11:05:00
XXX
A villanyszereléshez használatos kábelek fajtáiról dióhéjban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A villanyszerelési munkálatok során elengedhetetlen, hogy a legjobb minőségű kábeleket alkalmazzuk. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen típusai vannak ezen termékeknek, és melyiket milyen környezetben érdemes használni. Ha érdekel, akkor tarts velünk!

GT, illetve MT kábelek

A GT kábelek egyik legfontosabb jellemzője, hogy rugalmas szigeteléssel rendelkeznek. Ennek köszönhetően viszonylag jól tűrik a mechanikai behatásokat, így nem kell attól tartanunk, hogy esetleg megszakadna a működésük. 

Ezek a tulajdonságok igencsak nagy előnybe helyezik őket a PVC társaikkal szemben. Természetesen számos méretvariáció áll rendelkezésedre, így az igényeidnek megfelelő hosszúságot és átmérőt választhatod ki. Természetesen azt is eldöntheted, hogy hány kimenetellel rendelkezzen a termék.

Ha széles kínálatból szeretnél válogatni, akkor mindenképpen nézz körül a vilagitasok.hu kábelek és vezetékek kategóriájában! Hiszen itt biztosan megleled majd azt a kivitelt, amire az éppen aktuális munkálatok során szükséged van. 

Az MT kábelek finoman sodrott rézvezetővel vannak ellátva, valamint PVC köpennyel és érszigeteléssel rendelkeznek. Ez segíti őket abban, hogy maximális hatékonysággal és biztonságban tudják ellátni a feladatukat. Ezen vezetékeket száraz, illetve nyirkos helyiségekben is egyaránt alkalmazhatjuk.

Az MCU, illetve MKH vezetékek jellemzői

Az MCU vezetékek tömör révezetővel, valamint szintén PVC szigeteléssel rendelkeznek. Ezen kábelek különlegessége az, hogy védetten helyezkednek el egy készülékben vagy védőcsőben. 

A szigetelés színét illetően rendkívül sok választási lehetőség áll rendelkezésünkre, hiszen kék, zöld, sárga, barna, valamint fehér változatok egyaránt elérhetőek. 

Az MKH kábelek finoman sodrott, hajlékony vezetékek, így bárhol könnyedén elhelyezhetjük őket. Ezen termékekből is sokféle méret-, illetve színvariáció áll rendelkezésünkre. Így a beszerelési helyszín felmérése után már tudni fogjuk, pontosan milyenre lesz szükségünk. 

Ennek köszönhetően a kábel pontosan illeszkedni fog arra a helyre, ahol alkalmazni szeretnénk, ez pedig a villanyszerelő munkáját is nagyban megkönnyíti.

Földkábelek és légvezetékek

A megfelelő biztonság elérése érdekében megkerülhetetlen a földkábelek használata. Általában ezek a termékek is rézvezetővel rendelkeznek, mint az előbb említett kábeltípusok zöme. Ezek a vezetékek -5 illetve plusz 70 °C között tökéletesen működnek. Így biztosan nem lesz velük semmi gond az épületekben.

A légvezetékek szigetelt alumínium szabadvezetékek, melyeket az elosztóhálózatra történő szabadtéri bekötéshez lehet alkalmazni. Így ha erre van szükséged, akkor ez a kábel nyújtja majd számodra a megoldást. 

Reméljük, hogy sikerült egy kicsit jobban bevezetnünk a kábelek világába. Természetesen még ezeken kívül is rengeteg típusú vezeték van a piacon, így a vásárlás előtt mindenképpen bővebben is járj utána a témának! 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés