Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adataink védelme az álláskeresés során

Szabolcsihír | 2024. 04. 30. | 08:03:27
XXX
Adataink védelme az álláskeresés során
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az adatvédelem egyre fontosabb a mindennapokban. Sajnos az online térben sokszor hallhatunk arról, hogy a hackerek feltörik egy-egy nagyobb oldal adatbázisát, a jelszavak mellett személyes információk, elérhetőségek és más érzékeny adatok kerülnek illetéktelenek kezébe. Mit tehetünk ennek megelőzésének érdekében?

Milyen veszélyek leselkednek ránk?

Nem elég az, hogy elkészítjük a megfelelő önéletrajzot a CV Shark segítségével, arra is figyelni kell, hogy azt hogyan és kinek küldjük el az egyes pozíciókra történő jelentkezés során.

Az álláskeresés egy bonyolult folyamat. Az első lépések közé tartozik az is, hogy megkeressük azokat a platformokat, ahol majd a különböző meghirdetett pozíciókra fogunk jelentkezni. Itt már figyelni kell, hogy megbízható oldalakat válasszunk. Nem érdemes az összes oldalra beregisztrálni, ami csak elénk kerül. Különösen abban a helyzetben, amikor olyan platformot találunk, amivel eddig nem is találkoztunk.

Vagy nézzünk alaposan utána, hogy hol fogjuk megadni az adatainkat, vagy maradjunk a jól bevált, közismert weboldalaknál. Ugyanis ha rosszul választunk, akkor az is előfordulhat, hogy közvetlenül csalóknak adjuk meg az e-mail-címünket, nevünket, telefonszámunkat, valamint a jelszavat.

Ezzel a hackerek garantáltan vissza fognak élni, ami még veszélyesebb lehet, ha olyan jelszót választottunk, amit más oldalon (social media, e-mail) is használunk, így máris több platformhoz adtunk hozzáférést illetékteleneknek.

Az első fontos tipp máris az, hogy használjunk mindenhol más-más jelszót, pont ezért, hogyha az egyik helyen még meg is tudják a hackerek, azzal ne adjunk “automatikusan” hozzáférést más oldalhoz.

Hogyan tároljuk a jelszavainkat?

Ha minden oldalhoz más jelszót használunk, az azt jelenti, hogy legalább egy tucat variációt kellene megjegyezni. Van, aki képes erre, de, hogy kényelmes legyen minden bejelentkezés, érdemes valamit használni a jelszavak tárolására. Sokan felírják őket egy cetlire és kitűzik a monitor mellé, azonban ez nem a leghatékonyabb módszer. Eltűnhet a fecni, vagy bárki más megnézheti azt, akár véletlenül is.

A másik népszerű módszer, hogy a telefon és/vagy a számítógép egyik szöveges dokumentumában tároljuk őket. Ha azonban hackerek feltörik a gépet, vagy az eszközünk elkap valamilyen vírust, kártevőt, máris megszerezhetik az összes jelszót. A legjobb választás, ha egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást használunk, mint amilyen a Tresorit.

Tegyünk meg mindent a biztonság érdekében

Használjunk erős jelszavakat, és tároljuk azokat biztonságosan. Ahol csak lehetséges, mindenképpen kapcsoljuk be a kétfaktoros autentikációt. Ennek az az előnye, hogyha ki is kerül a jelszavunk az internetre, nem fognak tudni bejelentkezni vele a felhasználói fiókba, mivel szükség lesz még egy kódra, amit az e-mail címünkre vagy telefonunkra kapunk.

Hirdetés
Hirdetés