Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor: nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk Kelettel és Nyugattal egyaránt

| 2024. 05. 17. | 12:35:34
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Orbán Viktor: nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk Kelettel és Nyugattal egyaránt
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádióban (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nekünk alapvetően nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk, Kelettel és Nyugattal egyaránt a jövő csúcstechnológiáiban. Úgy érzem, sikerült kiszabadítanunk a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Arra emlékeztetett: a múlt heti látogatást megelőzően húsz éve járt kínai elnök Magyarországon, és ez idő alatt az ázsiai ország világgazdasági részesedése megduplázódott, miközben az Európai Unióé ötödével csökkent.

Nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is; vannak olyan technológiák, amelyekben Kína jár elöl - tette hozzá, kiemelve: a kormány célja az, hogy Magyarországon találkozzon a világ legjobb nyugati és keleti technológiája.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Kína az élen jár a vasúti technológia, az elektromos autózás, a zöldenergia-termelés és -tárolás, "a teljes akkumulátorkultúra", valamint az információtechnológia (IT) terén, nekünk pedig az az érdekünk, hogy a legjobb technológia jöjjön beruházásként Magyarországra, és stabil lábakon álló hídfő, találkozási pont legyünk.

A keleti és a nyugati technológia találkozására a debreceni ipari parkot hozta fel példaként, majd arról beszélt, hogy a gyártás után kutatás-fejlesztési tevékenység is érkezik Kínából Magyarországra.

Ha Magyarország nem akar lemaradni és nem akar a másodvonalhoz tartozni, hanem a világ legjobban élő országai közé akarunk tartozni, akkor nekünk csúcstechnológiára is szükségünk van 

- jelentette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva, az ország méretéből adódóan "vékonyak" azok a területek, ahol saját fejlesztéseink alapján tartozunk az elitbe.

A miniszterelnök a magyar gazdaság szempontjából mérföldkőnek nevezte a kínai államfő látogatását. Hatalmasat léptünk előre - fogalmazott, majd azt hangsúlyozta: nem szabad elhinnünk, hogy a világ blokkosodása "előre elrendelt dolog".

Példaként azt hozta fel: miközben azt kérdezik Magyarországtól, miért kooperál egyes kínai távközlési vállalatokkal, "Németország vidáman működik együtt ilyen cégekkel".

Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő, kiemelve: Hszi Csin-ping arra szóló meghívása, hogy a magyar cégek vegyenek részt Kína modernizációjában, hatalmas lehetőséget jelent.

A világ minden országa ezt teszi; valójában versenyzünk a kapcsolatokért - fogalmazott Orbán Viktor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés