Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Nem kell félni az akkumulátorgyáraktól - így Áder János

MTI | 2023. 11. 18 | 09:12:11
Megjegyezte, Európában 60 akkumulátorgyár építése kezdődött meg vagy tervezik jelenleg is.
Nem kell félni az akkumulátorgyáraktól - így Áder János
Áder János (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Áder János volt köztársasági elnök a Vízválságtól a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadást mintegy 120 diák számára Békéscsabán; felelt az írásban és a helyszínen feltett kérdésekre is.

Elmondta, hogy a Békés vármegyei Pusztaföldváron az olajkitermelés során a földből érkező víznek magas a lítiumtartalma, és most azt vizsgálják, hogy ez hány kútnál igaz. Hozzátette, ha valóban több száz vagy akár több ezer tonnányi mennyiségről van szó, amelynek kitermelésére találnak nagyüzemi technológiát, amely mellett garantálhatók a környezetvédelmi szempontok, akkor ez biztosan óriási üzlet lesz. "Azzal legalább részben biztosítható lenne az akkumulátorgyárak lítiumigénye, és akkor nem lennénk kiszolgáltatva másoknak" - fogalmazott.

Kérdésre felelve Áder János arról is beszélt, hogy az Európai Unióban megszületett a döntés, hogy 2035-től csak elektromos autót lehet üzembe helyezni, amelyet csak akkumulátorral lehet üzemeltetni. Európában jelenleg 12 millió autót gyártanak évente, ha megépülnek Magyarországon az akkumulátorgyárak, akkor a szükséges akkumulátorok 20 százalékát itt lehet majd gyártani.

Megjegyezte, Európában 60 akkumulátorgyár építése kezdődött meg vagy tervezik jelenleg is. "Ha nem mi gyártjuk az akkumulátorokat, majd legyártja más" - fogalmazott.

 A debreceni gyárat egy olyan cég építi, amelyik Németországban is épített már hasonlót. "Ha a németeknek jó, nekünk miért nem?" - tette fel a kérdést a hallgatóságnak.

A volt köztársasági elnök elmagyarázta: Debrecenben az a félelem, hogy az akkumulátorgyár elhasználja a vizet és beszennyezi a vízbázist. A gyár azonban csapvizet egyáltalán nem használ majd; az elpárolgó vizet tisztított szennyvízből pótolják, a rendszer teljesen zárt lesz, így - hacsak nem történik baleset - nem okoz külső szennyezést.

Létezik egy magyar cég, amelynek megvan a technológiája, hogy Százhalombattán az olajat, a Mercedes-gyárban a festékmaradványt kiszedje a vízből; ez a technológia Debrecenben is alkalmazható lesz - hangsúlyozta. Megjegyezte, ma az autóipar Magyarországon 150 ezer embernek ad munkát, beszállítók nélkül.

Kapcsolódó hírek
Nincs nyíregyházi vagy szabolcsi gimnázium az ország legjobbjai közt
Nincs nyíregyházi vagy szabolcsi gimnázium az ország legjobbjai közt
A listát az iskolák eredményessége alapján készítették el.
Folytatódik a LED-csereprogram Nyíregyházán
Folytatódik a LED-csereprogram Nyíregyházán
Azok jelentkezhetnek, akik az első körben nem éltek a lehetőséggel.
Karambol Nyíregyháza közelében
Karambol Nyíregyháza közelében
Tűzoltók, mentők a helyszínen.
Hirdetés
Hirdetés